Поздравление по повод Деня на миньора

Поздравление по повод Деня на миньора

„Честит празник на българските миньори! Нека Св. Иван Рилски ви закриля!”

Всяка година на 18 август, Деня на Успението на Св. Иван Рилски, закрилник на българските миньори и работещите в минната индустрия, миньорите честват своя професионален празник – Деня на миньора.

Като директор на Мини Перник, за наша чест, този ден започва да се отбелязва точно по предложение на пернишките „въглекопачи”, което довежда до специален указ на цар Фердинанд. Десетки и десетки години мините в Перник са индустриалното сърце на България. Стотици хиляди работници в тях  отдават своя труд  страната ни да има своето „черно злато”. „Черното злато”, което ще е основата на икономическия възход на България десетилетия наред. С приходите от въгледобива ще се въоръжава героичната ни армия, ще се строят болници и училища, ще се изплащат огромните репарации на страната ни след националните катастрофи в двете световни войни.  Може да се каже, че без пернишките миньори, стопанската история на страната ни нямаше да бъде същата. Без труда на всички български миньори от Бобов дол до Маришкия басейн, България нямаше да бъде същата. Живеем в трудни времена за българския въгледобив, добиването на въглища – единственият роден български ресурс – изглежда обречено. Планира се бързото затваряне на топлоцентрали и мини. Говори се за закриването на 27 000 работни места.  Нека на този свят ден си обещаем, че ще защитаваме  своето право на труд и ще настояваме за настина справедлив преход в българската енергетика.

Пожелавам  на всички мои колеги от всички кътчета на България много здраве и щастие, благополучие за тях и техните семейства и близки. За здравето и щастието на миньорите  ще се  помолим на Покровителя на всички българи и наш патрон Свети Иван Рилски, а за благополучието си, за  нормалния живот за нашите семейства,  ще трябва упорито да се борим, разчитайки и на закрила на нашия светец.

Още веднъж Честит празник, на всички горди български миньори!

Здравец Евтимов , директор Мини Перник