Дадоха официално старт на ремонта на Двореца културата

Дадоха официално старт на ремонта на Двореца културата

Официално стартираха дейностите по обновяването на сградата на Двореца на културата. Главната цел на проекта за обновяването на един от символите на Перник е да се подобрят условията за работа на културните институции и съставите работещи в сградата, както и да се осигури достъп до културен живот на жителите и гостите на града посредством подходяща инфраструктура.

„Дворецът на културата е знакова сграда за Перник, затова обновяването й качествено и в срок е важно за перничани. Имаме уверението на строителя, че ремонтът ще бъде завършен до края на годината, за да може всички да се радваме на сградата, която е символ на града ни“, каза кметът на община Перник Станислав Владимиров. Той добави, че целта е не просто да се обнови сградата,  но и да се  запази уникалността й. „Дворецът трябва да бъде не просто ремонтиран, а и да отговаря на съвременните технологични изисквания и с този проект се постарахме това да се случи“, каза още Владимиров.

В хода на работата ще бъдат приложени мерки за енергийна ефективност, които няма да  променят облика на фасадата и архитектурните елементи по нея. Ще бъде подменена дограмата, топлинно ще се изолира покривът, ще се реставрират и специфични архитектурни елементи. Проектът предвижда още осигуряването на достъпна среда за лица с увреждания, подмяна на електроинсталацията и ВиК елементи. Предвижда се и изграждане на енергийно ефективни вентилационни системи – в помещенията на библиотеката и книгохранилищата. Ще се обнови отоплителната инсталация. Планирана е и доставка на нова техника, свързана с подобряване на електроакустиката, озвучаване и художествено осветление.

Дворецът на културата е открит преди 66 години. В сградата развиват дейност Общинският комплекс „Дворец на културата”, част от който са камерен оркестър „Орфей“, духов оркестър, АНПТ „Граовска младост“ и Обединена школа по изкуствата. В сградата работят още Художествена галерия „Любен Гайдаров“, Регионалната библиотека „Светослав Минков” и общинският драматичен театър „Боян Дановски”. От построяването на сградата досега са извършвани само частични ремонти.