ФК “Славена“ се представи много добре на фестивала в село Пещера, община Земен

ФК “Славена“ се представи много добре на фестивала в село Пещера, община Земен

Фолклорна група „Славена”,  при читалище „Лазо Стоянов 1927” в село Косача, община Ковачевци,  се представи много добре на провелия се в село Пещера, община Земен, фестивал под надслов „От браздата до софрата- по дългия път на хляба“.

Въпреки че фестивалът нямаше конкурсен характер, участниците се надпреварваха да покажат майсторство в изпълненията си.

Група „Славена“, с ръководител Румен Василев, се представи с две песни-„Достено, Достено“ и „Седенкя се кладеше“ и със солово изпълнение и бе възнаградена с много овации.  За представянето си фолклорната група получи медал за участие и постигнати високи художествени постижения, грамота и плакет.

Фолклорната група от село Косача се представи много добре и на организираната кулинарна изложба, която имаше за цел да популяризира традиционните български храни. На нея фолклорните певици показаха отлични кулинарни умения. Изработените от тях: пита, зелник, качамак, традиционната за района кисела вода и разядка с прясно сирене, получиха всеобщото одобрение и похвали на присъстващите на фестивала. Затова ФК “Славена“ получи медал за участието си, сертификат и купа.

На фестивала в село Пещера се представиха около 35 групи от страната, общо около 500 участници. Много жители от областта и страната дойдоха, за да се насладят на майсторските фолклорни изпълнения на участниците.