Изложба „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“ подредиха в зала Атриум в областната администрация

Изложба „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“ подредиха в зала Атриум в областната администрация

Днес, в деня на Успението на Пресвета Богородица, в зала „Атриум“ на Областна администрация- Перник ще бъде открита изложбата „Чудотворни икони и свети мощи на Балканите“, част от програмата на Държавния културен институт към министъра на външните работи, реализирана съвместно с Центъра за славяно-византийски изследвания „Проф. Иван Дуйчев“ към СУ „Св. Климент Охридски“.

Иконите са една от емблемите на православието и неотменна част от украсата на християнския храм от най-древни времена. В 24 пана ще бъдат показани църкви и манастири, в които се съхраняват чудотворни икони и свети мощи като драгоценни реликви. В изложбата са използвани снимки от архива на Център за славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев“ към СУ “ Св. Климент Охридкси“ и снимки, предоставени с любезното съдействие на игумените на Рилския, Бачковския, Троянския и Бигорския манастири.

Накратко е описана историята на всяка обител, легендарната биография на всяка чудотворна икона и обичаите, свързани с храмовите празници и празниците на светците, чиито мощи се съхраняват в тях. Пред очите ни се разгръща един своеобразен наратив, който хвърля мост през вековете и представя предизвикателството на живата вяра в чудотворните образи, в тяхната сила, неподвластна на времето, идеологиите, теориите, философиите