Праисторическа находка развълнува Трънско

Праисторическа находка развълнува Трънско

Експедиция „Трън 2023“ откри нови находки на къснокредни влечуги, съобщиха от Националния природонаучен музей.

Експедицията на палеонтолозите от Националния природонаучен музей при БАН в находището на къснокредна гръбначна фауна край Трън се радва на успехи на терен.

Заедно със своите колеги от Геологическия институт при БАН и Софийския университет те извадиха на бял свят останките на разнообразни животни, които са обитавали района преди повече от 83 милиона години.

Сред най-впечатляващите находки са два прешлена от едри влечуги, вероятно динозаври, както и още две, все още неопределени кости. Освен тях  палеонтолозите откриха и няколко големи фрагмента от коруби на костенурки, както и два, частично запазени зъба – един от крокодил и един от хрущялна риба. Сред вкаменелостите от безгръбначни животни се открояват и няколко рачешки щипки, една от които е най-едрата намерена в находището до момента.

Извадиха останките на разнообразни животни, които са обитавали района преди повече от 83 милиона години

Всички участници в експедицията са въодушевени от досегашния фосилен „улов“ и се надяват находището тепърва да им разкрие най-вълнуващите си тайни. Тазгодишните проучвания на участниците в Експедиция „Трън 2023“  в трънско приключиха на 11 август.

Палеонтологичната експедиция „Трън 2023“ е финансирана от Фонд „Научни изследвания“ по проект „От динозаврите до най-ранните човешки предци: фундаментални проучвания на значими моменти от историята на фауната и миналото на човека“