Изложбата за Люба Кутинчева в Архива може да бъде видяна до 21- ви август

Изложбата за Люба Кутинчева в Архива може да бъде видяна до 21- ви август

Изключително интересната изложба за пътешественичката Люба Кутинчева може да се разгледа в Държавен архив- Перник до 21- ви август, съобщават от институцията. Експозицията е по документи, съхранявани в Държавния архив – София, на българската пътешественичка.

Голямата загадка на века е как една българка успява да се срещне с владетели, управители, губернатори, консули, професори от университети, хора от политическия и религиозния елит в Близкия и Далечния Изток, Северна Африка, Индонезия, островите Южен Сахалин, Мадагаскар.

В периода 1929-1939 г. тя е първата българка, посетила и успяла да се запознае с нравите и обичаите на Сирия, Палестина, Йордания, Египет, Етиопия, Еритрея, Судан, Оман, Саудитска Арабия, Ирак, Персия, Индия, Китай, Япония. Тези страни представляват интерес за пътешественичката със своята тайнственост и мистика, с големите си богатства, но и с неописуемата мизерия и глад, със социалните различия, религиозния фанатизъм, колониалния гнет и експлоатацията. По време на пътуванията Люба Кутинчева изнася сказки за България и винаги носи българския трикольор на дрехите си.