До края на годината ще има повишаване на лихвите по кредитите, рефинансирането помага, твърдят финансисти

До края на годината ще има повишаване на лихвите по кредитите, рефинансирането помага, твърдят финансисти

Финансови експерти съветват да не се теглят бързи кредити

Лихвите плавно растат през последните месеци, а кредитирането набира скорост, твърдят експерти. За какво да сме подготвени и какво да очакваме – коментираха пред BTV икономистът Владимир Сиркаров, кредитният консултант Тихомир Тошев и Богомил Николов от „Активни потребители“.

„Има активен пазар на имотите, въпреки че вече четвърто поредно тримесечие броят на направените сделки намалява, търсенето на ипотечни кредити е голямо, има ниска безработица и ръст на доходите. Цялата тази ситуация предполага, че българинът се чувства по-спокоен и когато има нужда от кредитиране, да посяга към него и да го прави“, коментира кредитният консултант Тихомир Тошев.

„Ситуацията в България е доста по-различна от тази, която наблюдаваме в Западна Европа и САЩ. Тук повишаването на лихвите и усещането от затягането на паричната политика от Европейската централна банка ще се усети със сигурност, но този процес ще бъде малко по-бавен, което е позитивна новина. Причините са основно три – в България нямаме толкова развит финансов сектор в сравнение със Западна Европа и особено със САЩ. Така ефектите от едни по-сериозни турбуленции ще дойдат в един по-лек мащаб. Банковият сектор в България е доста добре капитализиран и ликвиден и това дава възможност за буфери за преминаване на този процес възможно по-леко и вдигането на лихвите може да по-плавно. Охлаждането на икономиката, което наблюдаваме в редица страни от ЕС, тук ще дойде отново с леко забавяне, което е важно по отношение на лихвите и финансовите условия, свързани с кредитирането. Важно е в какво състояние е реалната икономика, но и тук до края ще видим забавяне, неизбежно е това, а това ще доведе до плавно повишаване на лихвите. До края на годината ще има такова“, обясни икономистът Владимир Сиркаров.

„За нас като потребителска организация големият проблем е в съдържанието на договорите, защото те се изготвят едностранно от банките и кредитиращите институции. Ако трябва да напишете договор, ще го направите по-максимално изгодния за вас начин, което не е задължително да удовлетворява другата страна. Ние като потребители не сме свикнали да бъдем взискателни и критични към това съдържание – каквото ни дадат, това подписваме“, коментира Богомил Николов от „Активни потребители“.

„Като казвате, че предстои повишаване на лихвите, ще ви кажа, че това вече се случва. Моята лихва е пораснала с 2% за последната една година“, посочи още той.

Богомил Николов вижда проблем и в таксите, за които според него трябва да се вземат някакви мерки.

Специалистът посочи, че бързите кредити трябва да бъдат само крайна мярка, а кредитната карта е много по-добър вариант.

„Има много отделни случаи, в които лихвата е скочила, това лято обаче, все още и в момента, лихвите са много горещи, има промоционални оферти по ипотечните кредити, които изтичат в края на септември, които са на нива и на 2018, 2019, 2020 г. Ако на някой лихвата му е скочила, сега е моментът да рефинансира. Нормално е, когато има дългосрочни кредити от 20-30 години, лихвата да се променя, рефинансирайте кредита си, ще свалите лихвата си и ще тръгнете от по-ниска база при следващото увеличение“, посочи Тихомир Тошев.

„В никакъв случай не теглете бързи кредити, има голям проблем с тях. В парламента трябва най-накрая да регулират този пазар. Не теглете бързи кредити за суми над 500 лева. Виждал съм договор, според който теглиш 3000 лева, а след три години трябва да върнеш 8500 лева. Това е убийствено“, призова той.