Шокиращо разкритие: Съдия Гьонева пуснала и убиеца на двама наши известни музиканти!
Колаж: Телеграф

Шокиращо разкритие: Съдия Гьонева пуснала и убиеца на двама наши известни музиканти!

„Съдия Татяна Гьонева Коева, която пусна на свобода Георги Николаев, брутално обезобразил 18-годишната Дебора, пусна и убиеца на сина ми“.

Това разказа пред „Телеграф“ почернената майка Мариела Николова. Тя губи сина си на 29 юни 2018 г. при катастрофа на прохода Хаинбоаз при с. Пчелиново.

За мелето с починалите музиканти Павел Дюлгерски и Николай Николов, известен като NI. сo, е обвинен турския тираджия Мехмет Калиман. „Станахме свидетели на водевил. Видях от първия ред как действа българското правосъдие и как убиец си тръгва необезпокояван, с условна присъда“, изригна майката на Николай.

Трагедията

Трагедията става на десен завой. Колата с Павел и Николай навлиза в насрещното и се блъска в автовоза, шофиран от Калиман. Николай загива на място, Павел умира 4 месеца по-късно в болница. Майката споделя, че съдия Гьонева „излиза на сцената на съдебните действия близо пет години след катастрофата“.

Толкова време е нужно на разследващите да получат исканата от потресеното семейство тройна съдебномедицинска експертиза, която сочи, че Мехмет Калиман е карал с превишена скорост и има основания да му бъдат повдигнати обвинения.

Според предишната обаче той е шофирал с допустимите 40 км/час. Три месеца продължава досъдебното производство през 2023 г. Майката твърди, че на 18 май съдия Гьонева изрича следните думи: „Не трябва да се гледа на присъдите като на наказание. Това е човекът. Той има семейство, което има нужда от него. Наказанието трябва да бъде с мисъл и грижа за хората, които продължават живота си“.

Потрес

„Не зная дали тази жена има деца, но започвам да мисля, че и майка на позиция като нейната бива задвижена от друг вид интереси, не майчински.

Обърна внимание повече на думите на Калиман, че докато е бил държан тук, жена му влязла в болница, а детето му така се разстроило, че не издържало приемните си изпити в университета“, казва Маринела. Трудно й е да говори за това, но осем месеца след катастрофата тя е диагностицирана с рак и сега се бори с него.

Прокурор

„Прокурор Анета Стоева поиска наказание от 3.5 г. условно. Калиман призна вината си, с което автоматически се влиза в режим 1/3 намаляване на присъдата. Съдия Гьонева поиска 4.5 г. наказание.

При така създалите се обстоятелства се получават точно 3 г. затвор, което е максималният срок за обявяване на присъдата за условна. Всичко стана за по-малко от 10 минути. Ние като зашеметени зрители наблюдавахме как се разиграва топката на един тенискорт“, разказва майката. Така Мехмет Калиман е освободен на момента. Това е на първа инстанция, сега семейството чака делото да се гледа на Апелативен съд – Пловдив.

Експертизи

Според първата експертиза водачът на автовоза шофирал с допустимите 40 км/час, което автоматически го оневинява, не се стига до съд и е освободен. По думите на Мариела тогава турчинът не е бил разпитван като обвиняем, а като свидетел. Следват близо 5 г., в които Калиман спокойно упражнява професията си, преминавайки през страната ни над 50 пъти.

Заключението на тройната експертиза води до заповед за задържането му. На три поредни дати мъжът не се явява. Следва европейска заповед за задържането му и при курс, който се опитва да направи през България, го хващат. Три месеца остава в ареста в Стара Загора с мярка за неотклонение „задържане под стража“, която адвокатът му оспорва, но Апелативен съд – Пловдив, не зачита искането му.

Дебора

Припомняме какво заяви съдия Гьонева при първото си изявление по случая „Дебора“ на 31 юли. „В този случай, за да има средна телесна повреда трябваше да е налице опасност за живота – ние това не го установихме. Доказателствата по делото не подплатиха обвинението за средна телесна повреда.

Тези производства са бързи, незабавни, т. е. ние трябваше въз основа само на тези доказателства да вземем решение“, посочи съдийката и обяви, че няма да подава оставка, защото много си обичала работата.

Била отличничка в гимназията

Татяна Гьонева Коева е завършила престижната ГПЧЕ „Ромен Ролан“ в Стара Загора. Преподавателката й по френски език Руска Карабоянова сподели за „Телеграф“, че била отлична и дисциплинирана ученичка. Не е омъжена, няма деца. Често я виждат да разхожда кучетата си в квартала, където живее, разказаха очевидци.

Гьонева закри профила си във Фейсбук светкавично, след като бе залята от гневни постове на хора, разбрали, че тя е съдийката, пуснала на свобода Георги Николаев. Преди това дамата е споделяла непрекъснато постове за помощ на болни и страдащи хора, както и за хора в неравностойно положение./БЛИЦ