СЕМ захапа Денков, обвини го в…

 СЕМ захапа Денков, обвини го в…

Съветът за електронни медии излезе с официална позиция относно критиките на премиера Николай Денков към регулатора по време на отчета му за работата на правителството през изминалите два месеца.

От СЕМ посочват, че интервюто на министър-председателя показва непознаване на правомощията на органа, определени в Закона за радиото и телевизията, незнание по отношение дейността на кои лица е компетентен СЕМ.

Според Съвета за електронни медии Николай Денков не разбира, че професионалните стандарти за журналистическа дейност, залегнали в Етичния кодекс на българските медии, се съблюдават от Етичната комисия (саморегулаторен орган) към Фондация „Национален съвет за журналистическа етика“.

Представителите на изпълнителната власт, а и на законодателната, би било добре да се съобразят с констатациите и препоръките във всеки един от докладите на Европейската комисия по върховенството на правото, като коригират собственото си поведение по отношение на независимостта на медийния регулатор и на всички медии в страната, се казва още в официалната позиция на регулатора.

СЕМ подчертава, че за изминалата година е осъществил над 24 000 часа мониторинг на телевизионни и радиопрограми. В рамките на правомощията си е провел и осем фокусирани наблюдения по темата за войната в Украйна, които включват и анализират проблема с дезинформацията.

Позицията на СЕМ не е подкрепена от един от членовете на регулатора – Пролет Велкова.