Няма да има недостиг на дърва за зимата, увери директорът на ЮЗДП

Няма да има недостиг на дърва за зимата, увери директорът на ЮЗДП

Назначеният наскоро нов изпълнителен директор на Югозападното държавно предприятие инж. Валентин Чамбов заяви на брифинг, че за разлика от миналата година, когато е имало огромно търсене, тази година ситуацията е нормална, дори не може да се реализира цялата дървесина, която се добива. Цените са относително стабилни, без рязък скок.

„Хората може да бъдат спокойни, дърва има предостатъчно, цените са същите, така че имаме възможност да им предоставим такава суровина. Който има желание да си закупи, може да се обърне към съответното горско или ловно стопанство и ще му бъдат осигурени дърва на цени от предходната година“- успокои инж. Чамбов.

Към момента по складовете има налични около 15 000 кубически метра дърва за огрев и около 25-26 000 кубически метра строителна дървесина.

Инж. Чамбов направи своеобразен отчет за работата през месеца, в който е начело на предприятието. Само за миналата седмица в 11 от стопанствата е имало запалване, основно в земеделски територии. Своевременната намеса на горските служители и огнеборците е предотвратила разрастването им.

„Общо от началото на годината имаме 40 пожара, което е по-малко в сравнение със същия период на миналата година. Основната причина за възникването на пожарите е небрежност, но има и 6-7 пожара, за които имаме подозрения, че са запалени умишлено“- допълни директорът. Той подчерта, че ЮЗДП е добре оборудвано за действия срещу пожарите, което позволява да се реагира бързо при появата на пожар и да се овладява в кратък срок.