„ЛЕВИЦАТА!“ поиска оставката на енергийния министър

„ЛЕВИЦАТА!“ поиска оставката на енергийния министър

С протест пред Министерство на енергетиката ЛЕВИЦАТА! настоя за оставката на ресорния министър, заради предложения от министерството законопроект, според който на битовите потребители ще излязат на енергийната борса и ще купуват ток така, както го купуват фирмите.

„Тук сме, за да поискаме оставката на министъра на енергетиката заради токовия удар, който е подготвил на потребителите с изваждането им на енергийната борса – на свободния енергиен пазар“ – заяви Мая Манолова от ЛЕВИЦАТА!

Излизането на свободния пазар ще стане на две стъпки, като първата е от 1 януари 2024 г., в разгара на зимата, когато НЕК ще престане да бъде обществен доставчик и ЕРП-тата, крайните снабдители, ще продават ток на потребителите от енергийната борса.

По думите на Манолова това означава, че токът, който плащаме по 115 лв./МВтч ще се увеличи със 100 лв. Става дума за 3,5-4 млн. битови потребители, които потребяват 12,5 млн. МВтч, което при увеличение на тока с 100 лв., означава 1,250 млрд. лв., които ще излязат от джобовете на българските граждани.

На този фон „ЛЕВИЦАТА!“ поставя въпроса – чий е лобисткият интерес, който защитава министърът на енергетиката. С уточнението, че ЕС не ни задължава да извадим потребителите на свободния енергиен пазар.

„ЛЕВИЦАТА!“ се обрща и към другите институции, които трябва да защитават потребителите, като КЗП и КЕВР, с призив да се намесят и да дадат отрицателно становище срещу този законопроект.

Според „ЛЕВИЦАТА!“ предвидените „компенсации“ в закона не е ясно откъде ще дойдат, предвид факта, че Фондът „Сигурност“ на енергийната система е празен, защото държавата и до сега плаща обилно на фирмите заради скъпия ток.

Защита от скъпия ток ще има само за определените от тях „енергийно бедни“. Според министерството, енергийно бедни са само тези, които са в зависимост от електрооборудване, поради здравословното си състояние или тези на социални помощи. Но когато токът поскъпне два пъти, а той достигаше цена от 500-1000 лв./МВтч, тогава енергийно бедни ще са 90% от българите – уточни Мая Манолова.