Кметът на Ковачевци получи почетен знак „Приятел на българската култура“ от БГФИ

Кметът на Ковачевци получи почетен знак „Приятел на българската култура“ от БГФИ

Кметът на най-малката община в пернишка област- Ковачевци, Васил Станимиров, получи почетния знак на Българския филмов институт  „Приятел на българската култура“. Това информираха от Българския филмов институт. От там уточниха, че това е втората община в пернишка област, включена в проекта на БГФИ.

Васил Станимиров поясни, че секретарят на Българския филмов институт Искрен Константинов е дошъл в Ковачевци и лично му е предоставил промоционално видео за общината. „Бях информиран още през пролетта за проекта, който възнамерява да реализира БГФИ. С каквото можехме помогнахме на Филмовия институт, защото популяризирането на нашата малка община като подходяща дестинация за заснемане на филми е много важно. Реализирането на подобен проект, надявам се, ще помогне районът да стане привлекателна туристическа дестинация. Общината също полага много усилия в тази посока и те вече дават резултат“, заяви Станимиров.

В знак на признателност за взаимната подкрепа, по време на официалното връчване на видеото кметът на Ковачевци е получил и благодарствен адрес от името на председателя на Сдружението.

Проектът на БГФИ включва заснемане и популяризиране на природните, културни, исторически и архитектурни забележителности на страната сред чуждестранни и български продуценти. Той е реализиран с подкрепата на фондация „Лъчезар Цоцорков“, която е създадена в чест на председателя на Надзорния съвет на „Асарел-Медет“ АД и дългогодишен председател Българската минно-геоложка камара проф. д-р Лъчезар Цоцорков, и със съдействието на общините, които са включени в него. В рамките на проекта са изработени кратки клипове, които рекламират природните забележителности на общината и туристическите обекти в района.