Откриват изложба на Антоний Киров в пернишката галерия „Кракра“

Откриват изложба на Антоний Киров в пернишката галерия „Кракра“

Изложба на Антоний Киров се открива на 9- ти август от 17, 30 часа в галерия „Кракра“. Той е художник и архитект, който емигрира в САЩ.

Роден  е на 10 август 1947 г. в Перник и починал на 13 юни 2022 г. в Ню Йорк.

Инициатор за представянето на неговите картини в тази изложба в Перник е съпругата на художника Сабина Кирова.

Антоний Киров започва да рисува от много ранна възраст. Бил е в школата на художника Иван Лазаров в Перник.

През тези ранни години е бил вдъхновен от големите майстори на  XIX и ХХ век Ван Гог, Кандински, Пикасо и Шагал. През 1975 г. завършва Висшия институт по архитектура и дизайн в София, след което работи като архитект и дизайнер, но през цялото това време е рисувал.

Неговата страст към изкуството и усет за пропорция развиват неговия уникален стил. Неговото средство за изразяване са ярките интензивни цветове, динамичните композиции и богатото въображение. Топлите и студените цветове в неговите картини са много умело използвани в една безкрайна игра от тонове, които създават ефекта на многопластовото пространство. Артистът изгражда този ефект чрез успешно представяне на реалността и абстракцията, комбинирани със символични елементи.

През неговата повече от 30-годишна кариера е участвал в много изложби в България, Австрия, Норвегия, Белгия, Франция, Русия и САЩ. Неговото изкуство е притежание на частни и обществени колекции.

Изложбата, подредена в галерия „Кракра“ може да се види до 04.09.2023г.