Изравнителните сметки за парно: При доплащане – 20% ДДС, а при получаване – 9%

Изравнителните сметки за парно: При доплащане – 20% ДДС, а при получаване – 9%

Изравнителните сметки за парно в момента са информативни. Те стават реални след като изтече крайният срок за подаване на рекламации. Това каза инж. Кремен Георгиев, председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България.

В момента топлинните счетоводители издават изравнителните сметки със суми без ДДС, подчерта  инж. Георгиев. Според него това било ясно указано и допълни: “Ако трябва да се доплаща, към момента на фактуриране ще бъде добавен 20% ДДС. Ако обаче трябва да се получават пари обратно, ДДС ще е 9%, защото задължението е възникнало към момент на действащ 9% ДДС,  което беше до 30 юни 2023 г. Накрая, на касата, ще бъде наистина окончателната сума“, поясни  инж. Георгиев.

Срокът за рекламации изтича на 31 август. До тогава, който открие неправилни данни в изравнителната си сметка, трябва да уведоми топлинния си счетоводител. След тази дата рекламации по изравнителните сметки няма да се приемат. Сумите за получаване или довнасяне се фактурират и излизат на касите на „Топлофикация“.

Ако всички уреди в сградата са отчетени, корекции няма да има, уточни Георгиев и обясни, че след данните в изравнителната сметка има графа „Неотчетени апартаменти“, откъдето това става ясно.

Той поясни също какво трябва да се направи при неработещи уреди за отчитане за топлинната енергия.

Обикновено този тип уреди не гаснат изведнъж. Мигащи индикации и странни символи обаче подсказват, че животът на батерията намалява. За препоръчване е абонатите да реагират веднага, когато видят тези сигнали и своевременно да информират фирмата за топлинно счетоводство, а не да чакат да дойде време за отчитането на уредите. В този случай се предвиждат строги санкции“, уточни инж. Георгиев.

„При подобни ситуации не може да се замени с уред от същия тип. Новият уред при всички случаи ще бъде с дистанционен отчет, заради влизането в сила на европейска директива“, допълни още  инж. Кремен Георгиев.