Омбудсманът: Има „бяло петно“ в Наказателния кодекс

Омбудсманът: Има „бяло петно“ в Наказателния кодекс

Има нужда от промени в Наказателния кодекс (НК), защото има „бяло петно“ в него, каза в „Тази сутрин“ по bTV омбудсманът Диана Ковачева във връзка със случая от Стара Загора, при който 18-годишно момиче бе нарязано с макетен нож от мъж. Вследствие на раните получи 400 шева.

„Бялото петно се отнася до случаи на умишлено причиняване на физическа или психическа болка или страдание. Случаите на тежко насилие, което не убива, но смазва човешкото достойнство, са много и те не могат да бъдат наказани, защото в НК няма текст за инкриминиране на изтезания, жестоко, нечовешко, унизително отношение“, обясни Ковачева.

Именно затова с новата сесия на парламента тя ще внесе такива предложения за криминализиране на точно този тип деяния, които остават ненаказани.

„Изправени сме пред пореден случай на тежко, брутално, жестоко насилие, което очевидно не е имало за цел да убие, а да даде урок. Да дамгоса, да остави белег завинаги и да накаже. Абсолютно недопустимо и шокиращо“, заяви омбудсманът.

По думите на Ковачева няма обяснение за тази „странна промяна“ в правната квалификация на деянието между първа и втора инстанция.

„При всички случаи е странно защо едно лице, което е било осъждано вече два пъти за тежко насилие, на практика е било освободено при условие, че очевидно е имало опасност да се укрие или да извърши друго престъпление“, коментира още Диана Ковачева.

По думите ѝ в такива шокиращи случаи като този в Стара Загора съдът, ако реши, дори може да отиде на място и да види какво е състоянието на човек, който е пострадал.