Депутатите приеха по-тежки наказания за пияни и дрогирани шофьори

Депутатите приеха по-тежки наказания за пияни и дрогирани шофьори

На 5 години затвор скача минималното наказание за пиян или дрогиран шофьор, или такъв без свидетелство за правоуправление, който причини смърт на пътя. Това приеха народните представители с поправки в Наказателния кодекс в края на миналата седмица. В момента наказанията варират от 3 до 15 години и от 5 до 20 в особено тежки случаи. 6 месеца затвор става и наказанието за водачи на МПС, отказали повторно да бъдат тествани за алкохол или наркотици.

В момента за наказанията за пияни или дрогирани водачи, причинили смърт, са от 3 до 15 години зад решетките, като вече те се коригират на от 5 до 15 и от 10 до 20 в особено тежки случаи. Освен това в полза на държавата ще се отнема и превозното средство. Увеличава се и наказанието за причиняване на смърт по непредпазливост – от между 2 и 6 години затвор то става от 3 до 8 години, а в особено тежки случаи от 10 до 20 години.

Освен това, ако шофьор, хващан веднъж с алкохол и наркотици, откаже проба от КАТ, ще лежи до 6 месеца в затвора и ще плати 2000 лева глоба.

Атанас Атанасов от ПП/ДБ предложи условните присъди да не се прилагат за някои видове престъпления.

„Например за лица, които управляват след употреба на алкохол, вместо да му сложат 2 години условно, много по-ефективно ще бъде да отиде за 3 месеца в затвора. Затова ще е много по-ефективно да се мисли за такъв тип мерки.“

„Увеличаването на наказанията не е превенция, тъй като човек, който е причинил тежко ПТП едва ли е щастлив, ако лежи 3 години вместо 6. Ако е нормален човек и 3-те години затвор, въпросът е в превенцията, изтъкна председателят на ИТН Тошко Йорданов. Тези решения са дълготрайни и трябва да се правят с поглед напред във времето, а не да се пипа с голямата тояга“, отсече още народният представител.

На подобно мнение бяха и от „Възраждане“. Тези промени са непремислени и ненавременни, отсече Николай Дренчев. Всяка година случаите на смърт на пътя намаляват с 10%, като няма нужда от толкова драстично увеличаване на наказанията, а по работа по превенцията и експертни мерки по пътна безопасност, посочи той.

За още по-тежки наказания и конфискация на превозното средство настояват пък от БСП.

В крайна сметка с гласовете на управляващото мнозинство промените в НК бяха приети.

Ще припомним, че по-рано в петък идеята да падне пределът на неизбежната отбрана пак не намери място в НК.

Приеха се наказанията за престъпления по расистки и хомофобски подбуди.

Депутатите решиха и до 6 години затвор и глоба до 10 хиляди лева за сайтове, които умишлено създават условия за онлайн пиратство. Според промените, ако действието се повтори или в резултат са причинени значителни вредни последици, наказанието е лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба от 3 до 15 хиляди лева.

Срещу промените скочиха депутатите от ИТН и „Възраждане“. Всяко едно дете в тази страна в момента е престъпник, включително и родителите му, ядоса се Тошко Йорданов. Според него се преследва не сайта, от който може да се закачи торент и да се свали филм, а се наказва потребителят.