Осиновените хора ще могат по-лесно да установят своя произход

Осиновените хора ще могат по-лесно да установят своя произход

Депутатите приеха на първо четене промени в Семейния кодекс, с които осиновените деца да могат да установят по-лесно своя произход. Измененията са внесени от депутати от ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната-Демократична България“.

„Тайната за осиновяването не пада, предлагаме по-лесно да се получава информация за произхода“, обясни Деница Сачева от името на вносителите. Предвижда се навършилият 18 години осиновен да може да подава заявление за разкриване на биологичните родители, което да става с разрешение на съда.

Предвижда се да отпадне изискването за „важни обстоятелства“ в процедурата при достъпа до данните за биологичните родители и се разширява кръгът на лицата, които имат право да поискат разкриване на тази информация. Освен осиновения и осиновителите, към съда ще могат да се обърнат наследниците и съпруг/а на осиновения.

С промените се облекчава и административната процедура по осиновяване на деца. Предвижда се създаване на национална електронна информационна система, която да улесни процеса по кандидатстване на осиновителите и тяхното профилиране, както и да гарантира прозрачност.

„В момента една от най-големите пречки пред процеса на осиновяване е тежката административна процедура“, коментира Деница Сачева и посочи, че броят на осиновените деца е намалял почти двойно. Премахваме възможността за разсиновяване без експертна оценка на психолог, отбеляза още тя.