Всеки 20-и българин е жертва на измама онлайн

Всеки 20-и българин е жертва на измама онлайн

Бум на кибератаките у нас. Всеки 20-и българин е бил жертва на престъпление в мрежата, сочи проучване на „Тренд” по поръчка на Съюза за стопанска инициатива.

От ГДБОП обявиха за NOVA, че на ден получават поне по 30 сигнала от фирми и граждани.

По-голямата част от анкетираните казват, че са пострадали от хакване на профила им в социалните мрежи или електронната им поща. Други посочват, че личните им данни са били източени, тъй като са ги попълнили в различни платформи. Не липсват и жертви с източени пари от банкова сметка или дебитна карта. Най-сериозните случаи обаче остават скрити, казват експертите, тъй като потърпевшите не споделят, че са измамени – от страх или от срам.

Владимир Димитров, началник на отдел „Киберпрестъпност“ в ГДБОП, казва, че всеки месец при тях постъпват сигнали, последният е от възрастна жена, която се е свързала с американски военен във Facebook. „Под предлог, че той и изпраща пратка, от жертвата се изисквало да плати такси, уж, защото от митниците задържали пакета. Жертвите си дават спестяванията, теглят кредити или искат от близки“, обяснява той.

„Сменен айбан“ – още една набираща скорост схема, насочена към фирми, от която на всеки няколко дни поне една българска компания сигнализира, че е измамена.

„За съжаление имаме компания, която е изпратила милиони евро“, посочва Димитров.

„Българинът има много специфично отношение, когато тегли пари от банкомат винаги си крие пинкода, да не го види някой, но в същото време се чувстваме изключително спокойни  да споделяме всякаква информация в интернет, включително и банковите си сметки“, казва Евелина Славкова, социолог от „Тренд“./ NOVA