Треньорът на „Миньор 2015“: Ще се опитаме да не бъдем боксовата круша в първенството

Треньорът на „Миньор 2015“: Ще се опитаме да не бъдем боксовата круша в първенството

Отборът на Миньор 2015, който подаде заявка за участие в Националната баскетболна лига, продължава усърдно работата по новия състав. Пред BGbasket.com старши треньорът Георги Младенов коментира какви ще бъдат целите за предстоящи сезон и малко повече за селекцията на тима.

„Съставът никога не може да бъде готов, никога и играчите не са достатъчни. Да, имаме подписани четирима чужденци, имаме и четирима българи. Чакаме още 1-2 нови попълнения български, но ще ги запазя тях все още в тайна, няма да ги коментирам сега. Имаме двама американци на позиции 4 и 5, имаме на позиция 2 сърбин и черногорец на позиция 3-4.

Съотверно Лъчезар Тошков подписа с нас, Ники Иванов, Милов, Паисиeв, едно момче от клуба на Миньор 2015 Камен. Чакам още едно момче, което е от Перник, беше във Варна миналата година, но имаше малко проблеми с контузии. Дотук сме 10-11 човека, чакаме още един двама. С това, което разполагаме направихме този състав, защото в края на краищата нямаме тези финансови възможности, а и никой не иска да наема такива хора. И спонсори, и фирми не искат да дават пари, където не е имало баскетбол от 25-30 години.

Целите ни започват от това да върнем този баскетбол, който беше в Перник. Играл съм през онези години в Перник. Това беше времето, когато тимът е печелил и трето място в първенството. Това е много много отдавна преди 30, да не кажа 40 години някъде. Така че един отбор се гради много трудно, знам го върху себе си. Градил съм отбори в Спартак Евроинс, след това в Ботевград и в Стара Загора.

Трябват поне минимум две години, за да може тимът да се изгради, да има основни 6-7 играчи българи и оттам само да сменяваш, ако си сбъркал в преценката си или начина на селекция на чужденците, за да можеш да вървиш напред. Искаме да покажем стабилност, да покажем, че сме готови да изпълним всички указания и изисквания на Българската федерация по баскетбол, за да участваме в това първенство и да сме 12-ия състав в НБЛ.

Колкото до останалите цели – това говорих и с кмета на града, който помага много на града и на спорта, с президента на клуба, с управителния съвет, че ако смятат този отбор, че ще печели много мачове, ще печели медали, просто оттук нататък си стискаме ръцете, благодарим си и се разделяме. Да, ако имахме 2-3 милиона лева или евро, ще направим много добър отбор. Но ние нямаме и не искаме да скачаме така, че да казваме „хоп“ преди да сме скочили.Така че ще градим отбор, със сигурност ще се опитаме да не бъдем боксовата круша в първенството.

Цели поставени нямаме. Лично аз съм си поставил цел догодина за себе си, която съм я казвал и на управителния съвет, че ще бъде успех, ако този отбор влезе в плейофите. В никакъв случай не трябва да смятаме, че ще сме обречени. Никога  не съм бил губещ и не съм искал да съм. Опитвал съм се винаги максимума да извадя от всяка ситуация и като играч, и като треньор от играчите си, но трябва търпение и спокойствие.

Трябва да може да се работи спокойно с играчи, които са млади. Не забравяйте, че най-старият ще бъде на 26-27 години и това е Милов. Всички останали ще бъдат между 21 и 24 години. Млад отбор с играчи, които не са се показвали на голямата сцена. Доста от играчите бяха почти приключили, но се върнаха и смятам, че ще направим отбор, който ще бъде отбор. Второ да знаят каква ни е целта. И трето всеки един от тях трябва да знае, че за да може да върви напред, трябва да даде максимума от себе си. А какво ще стане, един господ знае./ bgbasket