Важна информация за всички пенсионери

Важна информация за всички пенсионери

”Хората няма как да загубят стойността на сумите, които са внесли за пенсия, въпреки отрицателната доходност. Номинално парите не се губят, има резервен фонд. Идеята на сумите в т.нар. втори стълб на пенсионния фонд е да се увеличат парите на хората”. Това заяви бившият социален министър Христина Христова по NOVA NEWS.

Според нея никой не може да получи по-малка сума от внесената. Основната инвестиция на пенсионните фондове е в Държавни ценни книжа, уточни Христова.

Тя спомена за т.нар. Мултифондове – лично вносителят да преговаря и да реши част от парите за пенсия да се инвестират в по-рискови операции. В момента все още не е възможно това – Мултифондовете не са въведени в т.нар. втори стълб на пенсионната система.

Христова обясни, че за първата пенсия внасяме около 40 г., а първите пенсионери, получили пари по втория стълб са внасяли наполовина отчисления от доходите си.

На фона на призивите за осигуряване върху всички доходи стана ясно, че работим за 399 евро, а във Франция минималната заплата е 1747.