Част от обезщетенията за майчинство може да бъдат изплатени със задна дата

Част от обезщетенията за майчинство може да бъдат изплатени със задна дата

Ако Бюджетът на ДОО бъде одобрен, част от обезщетенията за майчинство може да бъдат изплатени със задна дата. Това заяви в студиото на „На фокус” министърът на труда и социалната политика Иванка Шалапатова. Увеличението на пенсиите пък ще стане факт от средата на годината. През тази година в хазната на ведомството са постъпили 235 млн. лв. повече, подчерта социалният министър.

Шалапатова коментира и темата за тайната осиновяването. По думите ѝ тя трябва да отпадне, а мярката е закъсняла. Промените в законодателството в тази посока са на обсъждане в Народното събрание, като и ГЕРБ-СДС, и ПП-ДБ ги подкрепят. Амбицията на ведомството е до края на 2024 г. да бъдат закрити домовете за медико-социални грижи, където отглеждат деца на между 3 и 5 години, заяви Шалапатова.

Тя обясни и защо е наредила смяна на ръководителя на Агенция „Социално подпомагане”. По думите на ресорния министър целта е социалните работници да бъдат висококвалифицирани професионалисти. „Това не се наблюдаваше. Имаше огромно напрежение в системата”, каза Шалапатова като посочи, че новият ръководител се казва Надя Танева./Дарик