Надежда: Започнаха изпитания на лекарство срещу различни видове тумори

Надежда: Започнаха изпитания на лекарство срещу различни видове тумори

Френската биотехнологична компания Nanobiotix и раковият център на Тексаския университет Андерсън съвместно провеждат изпитвания фаза I и II на ново лекарство, използвано за лечение на твърди злокачествени тумори, които са се разпространили в белите дробове и черния дроб, пише Clinical Trials Arena.

NBTXR3 се състои от така наречените функционализирани наночастици хафниев оксид. Ако не навлизаме в пълния с терминология научен произход, то това е ново онкологично лекарство. Прилага се на пациента чрез еднократна инжекция директно в тумора, след което се започва с лъчетерапия.

Едно от страхотните неща за NBTXR3 е неговата потенциална мащабируемост. Поради физическия си принцип на действие може да се прилага при всеки солиден тумор, податлив на лъчетерапия. Такава широка гама от приложения, съчетана с иновативен механизъм на действие, прави NBTXR3 потенциален шампион в борбата с рака.

Нещо повече, експертите от Nanobiotix и Anderson Cancer Center няма да спрат само с едно изпитание. Те планират да проведат още много клинични изпитвания на NBTXR3, докато разширяват своите изследвания. Например, те планират да проведат изпитване фаза II на NBTXR3 в комбинация с анти-PD-1 за пациенти с рецидивиращ или метастатичен рак на главата и шията. Амбициите на учените не спират дотук: планирани са изпитвания от първа фаза при пациенти с рак на панкреаса, както и използването на лекарството в комбинация с химиотерапия при рак на хранопровода.

Това новаторско изследване и развитие на NBTXR3 вече предизвиква интерес в световен мащаб. През 2021 г. Nanobiotix съвместно с LianBio донесоха развитието на NBTXR3 на пазарите в азиатските страни. И по-рано тази година Nanobiotix влезе в партньорство с Janssen Pharmaceutica за съвместно разработване и пускане на пазара на NBTXR3 в световен мащаб./GlasNews.bg