Георги Първанов за списъка на „Миротворец“: Аз съм изумен

Георги Първанов за списъка на „Миротворец“: Аз съм изумен

„Аз съм изумен, признавам. Не помня от много години, като историк даже бих казал, за подобно явление. Въпросът не е в моето присъствие. Макар че то също може да бъде коментирано. Там фактът, изтъкнат за моето включване – присъствието ми на някакъв форум в Ялта, е лъжа. Груба, нагла лъжа, тъй като аз никога в Ялта не съм бил по какъвто и да е повод, а освен това аз съм обиколил света на всякакви форуми и никой никога не ми е поставял ограничения какво да говоря и каква позиция да изразявам.“ – това заяви пред БНТ президентът Георги Първанов (2001 – 2011 г.) за списъка на „Миротворец“, в който той попада.

„Още повече се изумявам от присъствието на водещи наши учени, виждам и някои от Вашите колеги журналисти, най-талантливите. Знам, че Велислава Дърева винаги е писала, в това число и критики към мен, никой никога не си е позволявал да ѝ прави бележка за това. А сега отвън я включват в един сайт, който на всичкото отгоре разбирам, че част от включените в списъка вече са с печат „ликвидиран“, знаят се имената на някои от тях“, каза Първанов.

„Аз мога да имам своята позиция, макар и изразявана по-сдържано, аз съм бил против тази война от втория ѝ ден, винаги съм бил за примирие и бързи преговори за мир, но някой да ми поставя оценки, да ме заклеймява, да ме сочи с пръст, това не мога да приема и пак казвам – точно затова тези, които в последните дни най-много агитираха за изпращане на оръжие в Украйна, за включването й в НАТО, сега трябва да реагират първи, за да покажат, че имат някакви принципи“, посочи още той.

Президентът Георги Първанов (2001-2011 г.) също фигурира в сайта за „съзнателно нарушаване на държавните граници на Украйна с цел влизане в окупираните територии в Крим за участие в пропагандно мероприятие на Русия – страната агресор“. Участвал е в конференция „Крим в съвременния международен контекст“ през 2017 г.