Перник е сред  общините, които могат да кандидатстват за средства за екологичен транспорт

Перник е сред общините, които могат да кандидатстват за средства за екологичен транспорт

Над 100 млн. лв. ще бъдат инвестирани в българските общини за осигуряване на екологични автобуси или тролейбуси, които да обслужват линиите на градския транспорт, предаде БГНЕС. Проектни предложения могат да подават всички 40 градски общини от шестте региона за планиране, в които има населени места с над 15 хиляди жители. Това са общините Айтос, Асеновград, Ботевград, Велинград, Враца, Габрово, Горна Оряховица, Гоце Делчев, Димитровград, град Добрич, Дупница, Казанлък, Карлово, Карнобат, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Лом, Монтана, Нова Загора, Пазарджик, Панагюрище, Перник, Петрич, Пещера, Разград, Самоков, Сандански, Свиленград, Свищов, Севлиево, Силистра, Сливен, Смолян, Троян, Търговище, Харманли, Хасково, Шумен и Ямбол. 

Финансирането се поделя по равно в шестте региона за планиране в страната, като за всеки са предвидени по малко над 16,6 млн. лв. Средствата се осигуряват от Министерството на регионалното развитие и благоустройството чрез Националния план за възстановяване и устойчивост. 

Срокът за кандидатстване по мярката изтича на 30 август. 

Местните администрации могат да кандидатстват за купуване на нулево или нискоемисионни превозни средства, както и за изграждането на зарядни станции за тях, уточняват от регионалното министерство.