Нови критерии за саниране на сградите

Нови критерии за саниране на сградите

След четири месеца комисия трябва да се произнесе за това, кои сгради ще бъдат одобрени за саниране. Вече има и нова методика с точки. Какъв е шансът блокът ни да се класира и какво да правим, ако отпаднем?

„Общата стойност на инвестицията, която ни е предоставена от ЕС за обновяване на жилищни сгради е 1,4 млрд. лева. Дейността е разделена на два етапа. По първия етап се предвижда 100% финансиране на сградите. Финансирането на вторият етап ще бъде на 80%, а останалите 20% трябва да бъдат осигурени от собствениците на апартаменти в сградата“, обяснява Добромир Василев, директор на Дирекция „Жилищна политика“ към МРРБ.

Той посочи още, че срокът на първият етап е изтекъл на 1 юни, а кандидатстването за етап втори е до 11 януари 2024 г. Има и нова методология, стана ясно от думите му. Основният компонент е ефективността на разходите – каква е стойността на всеки спестен киловат енергия.

„Бяха подадени проекти за близо 4 млрд. лева при бюджет от 1,1 млрд. лева, което прави селектирането на сградите доста трудна задача. Със сигурност ще има доста недоволни от крайното класиране, защото не можем да предоставим средства на всички. Но това, което искам да кажа е, че ще има както големи, така и малки сгради, които ще получат финансиране на саниране“, каза още той/ btvnovinite.bg