40 пътни участъка с концентрация на катастрофи са идентифицирани у нас

40 пътни участъка с концентрация на катастрофи са идентифицирани у нас

За последната година бяха идентифицирани 40 участъка с брой на катастрофите над критичния минимум за концентрация. Това каза в интервю за БТА д-р инж. Иван Табаков, държавен експерт в Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“(ДАБДП) и одитор по пътна безопасност.

„Всяка година този брой е различен, защото оценката е на годишна база, а процесите по пътищата се променят динамично“, уточни експертът.

Според Иван Табаков има пътни отсечки, които всяка година са с концентрация на пътнотранспортни произшествия (ПТП), но те са малко. „Например Автомагистрала „Тракия“ в района на Ихтиман, където ежегодно се случват инциденти при мокра настилка. Или Прохода на републиката, където има участъци, които са с концентрация ежегодно през последните десет години“, поясни той.

Участъците с концентрация на пътнотранспортни произшествия са места, на които настъпват повече произшествия в сравнение с други подобни отсечки от пътната мрежа. Могат да възникнат на различни места – кръстовища, прави участъци, завои и др. След като бъдат идентифицирани, целта е да бъдат посочени какви са необходимите подобрения за повишаване безопасността на движението, каза Иван Табаков.

По думите му такива подобрения могат да бъдат изграждане, експлоатация или поддържане на пътните елементи, например разделяне на движението чрез мантинели, поставяне на нови пътни знаци, кръгови кръстовища и др.

В България критерият за концентрация е натрупване на определен брой произшествия в зависимост от интензивността на движението на едно място или в един участък на пътя за даден период от време, уточни експертът/ БТА