За първи път в България: Имплантираха нова генерация изкуствено сърце
Снимка: УМБАЛ "Проф. д-р Александър Чирков"

За първи път в България: Имплантираха нова генерация изкуствено сърце

За първи път в България кардиохирурзи от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ поставиха нова генерация изкуствено сърце Heart mate III, съобщиха от лечебното заведение.

Устройството е имплантирано на 37-годишен пациент с терминална сърдечна недостатъчност, дължаща се на дилатативна кардиомиопатия -заболяване на сърдечния мускул, характеризиращо се с уголемяване и разширяване на едната или двете камери.

37-годишният мъж постъпва в лечебното заведение с крайна форма на сърдечна недостатъчност, със симптоми на задух, сърцебиене и умора. Помпената функция на сърцето е отслабнала драстично и достига 10-15%. Състоянието му налага или трансплантация или поставяне на друг вид устройство, което да подпомогне сърцето, докато изчака подходящия донор.

Операцията е извършена от екипа на проф. Димитър Петков, който имплантира изкуственото сърце Heart mate III. Пациентът е в добро общо състояние и е вкаран в листата на чакащите за сърдечна трансплантация.

Новата генерация изкуствени сърца Heart mate III са най-иновативните и щадящи организма устройства. Пациентите имат по-дълъг период на преживяване, съпоставим почти с този на една сърдечна трансплантация.

Българските пациенти вече ще са напълно равностойни с пациентите от останалите развити държави, в които от години се имплантират такива устройства, допълват от лечебното заведение.

УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ е единствената болница в България, в която се поставят изкуствени сърца от най-ново поколение. По последни данни към юни 2023 г. 28 българи чакат за трансплантация на сърце/ dir.bg