Тече подготовка за събора „Пантеле“ в Земен

Тече подготовка за събора „Пантеле“ в Земен

Традиционният събор „Пантеле“ ще се състои на 5 август в Земен, съобщиха от общинската администрация.

Честването му датира от 1909 г., когато на 9 август, празникът на Св. Пантелеймон, била открита железопътната линия Радомир – Кюстендил. Тогава за първи път през гара Земен преминал влак. Общинският съвет в тогавашното село Белово (старото име на Земен) обявил решение всяка година на този ден да се провежда събор. Традицията е запазена и сега съборът е най-големият и най-популярният в цялата околност. Наречен е от местните жители „Пантеле“.

През 1925 година село Белово било преименувано на село Земен. От 1974 година Земен е обявен за град и сега е териториално-административен център на Земенската община от Пернишка област.

Съборът „Пантеле“ тази година ще бъде отбелязан с мини футболен турнир под патронажа на председателя на Общинския съвет Стефан Маринов, курбан за здраве – дарение от асоциация „Обединени български животновъди“, литийно шествие с иконата на Св. Панталеймон от храма в село Смиров дол, фолклорна програма с участието на шест самодейни състава. На сцената ще се изявят още танцова формация „Майсторите на танца“, както и изпълнителите Илия Луков и Глория. Празникът ще бъде ознаменуван от заря/bta.bg