Над 200 кандидати се явиха на предварителен изпит в ПГТС „Арх. Й. Миланов“ в Перник
Цветелина Миленова- директор на ПГТС "Арх. Й. Миланов"

Над 200 кандидати се явиха на предварителен изпит в ПГТС „Арх. Й. Миланов“ в Перник

Над 200 кандидати се явиха на изпита за проверка на способностите по изобразително изкуство след 7-ми клас в Професионална гимназия по техника и строителство „Арх. Йордан Миланов“ в Перник. Това информира директорът на гимназията Цветелина Миленова.

Вече няколко години подред гимназията реализира успешен прием. За предстоящата 2023/2024 учебна година директорката на училището е убедена, че той отново ще бъде  реализиран на 100%.

„Както всяка година, така и тази ще имаме 5 специалност в 4 паралелки. Това са: компютърна графика, интериорен дизайн, строителство и архитектура, електрически инсталации, водно строителство. Тази, последната специалност, пускаме за втора поредна година. Миналата година към нея имаше голям интерес, затова я пуснахме и тази година. Тази специалност включихме по инициатива на управителя на „В и К“-Перник инж. Борислав Иванов, който е бивш ученик на нашата гимназия. Самата специалност я избрах аз, но от „В и К“ я харесаха. По две от специалностите- компютърна графика и интериорен дизайн направихме приемен изпит- проверка на способностите по изобразително изкуство, който е практически изпит. Той се проведе  в края на юни. На приемния изпит се явиха много кандидати- близо 200, което е повече от миналата година. Убедена съм, че и тази година ще изпълним на 100% план-приема, както години назад. Използвам възможността да кажа, че преди около 2 месеца бяхме на национално състезание по интериорен дизайн. Домакин беше Софийската гимназия по дизайн. Ще се похваля, че нашите ученици спечелиха първо място на това състезание. Учудващото е, че в София имат същите специалности като нас, но не организират приемен изпит по изобразително изкуство, както при нас, защото им намалявал приемът на ученици. За мен този изпит е своеобразен филтър на входа на гимназията ни. Кандидатстващите тази специалност трябва да имат поне някаква основа, защото става въпрос за изработване на проекти, за което трябва да имат ръка. Затова за мен този изпит е важен и аз не бих се отказала от него. Нашият екип не се притеснява, че заради този изпит ще ни намалее приемът по тази специалност“, заяви Цветелина Миленова.

Тя поясни, че миналата година балът за интериорния дизайн е бил втори в областта- тоест много висок. Имало е година, в която за компютърната графика балът е бил по- висок. „Не може да се предвиди какъв ще бъде балът за тази специалност, защото това зависи от резултатите на изпита по изобразително изкуство“, подчерта Миленова.

По отношение на окомплектоването на педагогическия екип за предстоящата учебна година, Миленова заяви:“ И при нас, понякога, се появяват проблеми с окомплектоването на екипа. Но проблемите не са преподавателите в професионалните направления, а с тези по математика и информационни технологии. Добрата новина е, че на този етап сме окомплектовали педагогическият състав. Другият проблем, с който се сблъскваме е, че се налага да назначаваме за някои специалности пенсионирани педагози. Колегите по математика са ни в пенсионна възраст. Налага се, поради липса на млади хора, да приемаме пенсионирани педагози. Моята идея е да работим с млади хора. Екипът по професионалните ни направления е  изцяло от млади колеги. Те са ентусиазирани, иновативни. Винаги съм казвала на колегите си, че подходът към всеки ученик трябва да е индивидуален и трябва да имат търпение. Най-важното е човек да си обича работата, да си отдаден на учениците и да се отнасяш към тях като към големи хора и с уважение. Не е нужна демонстрация на сила. Трябва ние, преподавателите, да се адаптираме бързо към ситуацията, която непрекъснато се променя. Това поддържа духа ни млад. По време на съвещанията винаги съм подчертавала пред колегите, че подходът към всеки ученик, към всеки клас, трябва да е различен. Не може всички ученици да се поставят под общ знаменател. Уважението на учениците се гради, а не се придобива със сила. Радвам се, че всички колеги се стараят не само да подобряват качеството на образователния процес, но и да  печелят уважението на учениците си. Това, повярвайте, в днешно време, не е никак лесно“, категорична е Цветелина Миленова.