Втора седмица в пернишко намаляват болните от варицела, твърдят от РЗИ
?????????????????????

Втора седмица в пернишко намаляват болните от варицела, твърдят от РЗИ

Намалели са заболелите от грип и остри респираторни заболявания в пернишка област през изминалата седмица. Регистрираните болни с остри респираторни заболявания са 11, при 16 за предходната седмица. Заболеваемостта в региона през този период е била 15,73%оо, при средна за страната 18,29 %оо към 10.07.2023 г. Това информираха от Регионалната здравна инспекция в Перник.

Незначително са се увеличили заболелите от заразни болести. Констатирани са 8 заболели, при 6 за предходната седмица.

Другата добра новина е, че втора поредна седмица намаляват заболелите от варицела в региона, след като наблюдавахме близо два месеца увеличаване на заболеваемостта. През миналата седмица са регистрирани само 2 заболели, при 3-ма за предходната седмица. Болните са от община Перник и се лекуват амбулаторно от личните си лекари. Засегнат от това заболяване е само един колектив в община Перник – ДГ №4 „Чуден свят“.

Няма увеличаване на болните от коронавирус. През отминалата седмица са установени 3-ма, както през предходната. Двама от тях са хоспитализирани в СБАЛББ – Перник, а един е на домашно лечение. Няма засегнати  колективи в областта.

През изминалата седмица е констатиран 1 болен от скарлатина, при нито един за предходната седмица. Заболяло е дете на 2 г от село Дивотино, което се лекува  амбулаторно от личния си лекар.

През този период, за разлика от предходната седмица, са регистрирани 2-ма болни от хепатит, като 1 е от хепатит Б и 1 от хепатит С.

Добрата новина е, че през седмицата няма установен нито един заболял от чревни инфекции, които, според специалистите по здравни грижи, са характерни през летния период.

През седмицата инспекторите на РЗИ – Перник са извършили 140 проверки. От тях 55 са относно спазването на забраната за тютюнопушене- 55.

И през изминалата седмица Здравната инспекция продължи да извършва ежедневен мониторинг на питейните водоизточници в региона. Взети са 677 проби от различни населени места, за да се установи дали подаваната им вода за питейно-битови цели отговаря на изискванията на Наредба №9 на Министерството на здравеопазването. Наред с тези проби са взети и 15 от различни плувни басейни в региона, за да се установи дали водата в тях отговаря на санитарно-хигиенните изисквания.