Важни новини за всеки собственик на кола заради годишните технически прегледи, появи се бъг, заради…

Важни новини за всеки собственик на кола заради годишните технически прегледи, появи се бъг, заради…

За проблем с пунктовете за годишни технически прегледи на автомобилите, сигнализира депутатът Божидар Божанов във въпрос до министъра на транспорта Георги Гвоздейков.

2 967 599 пътни превозни средства са преминали технически преглед за периода от 1 юли 2022 г. до 1 юли тази година, показва справка в Информационната система за електронно регистриране на извършените прегледи, отговаря министърът.

За същия период са регистрирани над 50 500 случая, при които не са разчетени данните от знака за преминат периодичен преглед. Когато системата за електронно регистриране на прегледите констатира невъзможност да прочете данните от знака, автоматично маркира съответния преглед като „съмнителен“ в системата, посочва министърът.

В системата са заложени две причини за определяне на прегледа като съмнителен – когато не се разчетат данните и когато не се разпознае регистрационният номер на автомобила.

Съответно регионалното звено на ИА „Автомобилна администрация“, на територията, на която се намира контролно-техническият пункт, извършва проверка по получените сигнали за съмнителни прегледи, като преглежда записите от извършените такива.

От ведомството напомнят, че техническите средства за електронно персонализиране на знаците са били поставени на всички пунктове за годишен технически преглед  от 9 юли 2021 г.

Контролът за наличието и използването на технически средства за електронно персонализиране на знаците се осъществява автоматично – съответният преглед не може да бъде завършен, докато в системата не бъде отчетено, че са завършени всички действия и докато към протокола не бъдат приложени графични изображения на VIN/рама на превозното средство и километропоказателя, уточняват още от министерството./БЛИЦ