863 участници се изявиха на сцената на Църногорския събор „В сърцето на Граово“ на петото му издание

863 участници се изявиха на сцената на Църногорския събор „В сърцето на Граово“ на петото му издание

Петото издание на Църногорския събор „В сърцето на Граово“ традиционно започна с колоквиум. Този път той беше на тема: „Пътешествие само с един багаж – Сърцето“ – туризъм в реално действие – пътеки за пътешествия и места за настаняване из Краищенско Светогорие“.  Организатор беше НПО Краищенско Светогорие. Модератор бе Весела Барбукова, председател на УС на НПО. Участие взеха представители на Българската православна църква, Софийска митрополия, Президентство на Република България, Министерство на земеделието, горите и храните, Министерство на културата, Министерство на туризма, местната и централната власт, учени, експерти в сферата на туризма и културата.

На колоквиума беше представена визия за привличането на туристи за повече от един ден в област Перник и развитието на съвременен регионален туризъм. Присъстващите на колоквиума бяха единодушни, че за това би спомогнало изграждането на подходяща хотелска инфраструктура и места за настаняване. Споменати бяха и добрите примери около възстановяването на съществен брой църкви и манастири в област Перник чрез инициативата „Краищенско Светогорие“, които вече се радват от страна на поклонници от други краища на страната. Продължава работата и по създаването на подходяща инфраструктурна свързаност до обектите.

Изненадта в първия ден на събора „В сърцето на Граово“ бе концерта на пернишкия камерен оркестър „Орфей“ с диригент Райчо Христов. Представена бе и изложба за живота и делото на архимандрит Зиновий Поппетров – виден просветител, църковен деятел и възрожденец, родом от земенското село Враня стена.

Гост на колоквиума бе министърът на земеделието Кирил Вътев. Той подчерта пред присъстващите, че по ПРСР в периода 2014 – 2020 година средства ще се осигурят за 89 храма в страната, като проектите са в процес на изпълнение. Той уточни още, че по Стратегическия план за развитието на земеделието и селските райони отново са предвидени средства, които ще бъдат отделени за запазването на духовния и културния живот в малките населени места. Министър Вътев посети и разгледа изпълнените проекти от страна на едноименния манастир и отбеляза, че манастирът е получил финансиране в размер на над 7 млн. лв. чрез ПРСР. С тях са извършени реконструкция на старо манастирско крило, за собственото земеделското стопанство, както и за реконструкция на пътя до манастира. В момента се изпълнява проект за над 586 хил. лв. за реставрация на художествените елементи в църквата и ремонт на сградата за поклонници в светата обител.

С водосвет за здраве започна официалното откриване на втория ден от Църногорския събор „В сърцето на Граово“. Той беше отслужен от игуменът на Църногорския събор отец Никанор и други свещеници.

Сред официалните гости на откриването бяха: н. пр. посланикът на Република Сърбия в София Желко Йович, заместник-министърът на земеделието и храните Деян Стратев, областният управител на Перник Людмил Веселинов, народни представители, екс. областни управители, председателят на КРИБ-Перник Георги Милев, Бойко Синапов- председател на управителния съвет на „Обединени български животновъди“, кметове и заместник-кметове на общини и други.

Пръв поздрави присъстващите губернаторът на Перни Людмил Веселинов. “Нека дадем нашата обич към традицията и фолклора“, заяви Веселинов.

Бойко Синапов,  подчерта, че за него, като представител на българските животновъди е чест да присъствам на такова национално събитие, в което участват и нашите животновъди. “Изказваме нашата благодарност към КРИБ-Перник за предоставената ни възможност да участваме в петото издание на този събор“, заяви Синапов.

Заместник министър Деян Стратев благодари за поканата на организаторите на това крупно събитие, което за пореден път доказа колко богата е граовската култура. “Запазените от векове традиции в Граово ще възродят родовите срещи, ще способстват за възраждането и запазването на ценни български породи животни. Днешното изложение се осъществява с финансовото съдействие на Министерството на земеделието, храните и горите. Създавайки благоприятна среда за подпомагане на българското земеделие и животновъдство както с европейски, така и с национални средства. Животновъдството, като един от приоритетните сектори, се подпомага с различни финансови инструменти- както европейски, така и национални. Целта е да се запази икономическата способност на стопанствата в страната. Искам да ви уверя, че в лицето на Земеделското министерство имате истински партньор както сега, така и за в бъдеще“, заяви Стратев.

След официалната част започна награждаване на изявили се състезатели на традиционна българска поясна борба „Кореш“.

В събота и неделя на сцената на фолклорния събор се изявиха над 860 участници, сред които самодейци и  известни професионални изпълнители. Една от очакваните прояви в програмата днес е гостуването на Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“, Трио „Граовки“ /Сорина Богомилова, Валерия Момчилова, Яница Герова/ и Антонио Симеонов и много други.

Освен богатият фолклорен концерт, присъстващите на събора можеха да видят атрактивни занаятчийски занаяти и да разгледат традиционни български кътове. Сред тях са възрожденско граовско село с характерни за региона и вече позабравени ястия. Интересна е и богатата колекция от 600 чана и старинни народни носии на семейство Дамянови от Благоевград.