Проф. Рачев: Ще усетим дъха на Африка, преживяхме най-топлите дни в историята на света

Проф. Рачев: Ще усетим дъха на Африка, преживяхме най-топлите дни в историята на света

„В Европа е много топло, а в Испания и на Балканите ще стане опасно горещо. Синоптичната обстановка в понеделник е, че студен фронт ще закачи Северна България и ще предизвика бурно и смутно време. Ще усетим дъха на Африка. В понеделник закачаме слънцето и ще стане много горещо“ , това каза климатологът проф. Георги Рачев по bTV.

„У нас термометърът ще достигне 37 градуса, а по морето ще бъде влажно. Водата е над 24 градуса, дори достига 26 градуса“, каза още той.

По морето ще бъде влажно и тропично. Най-топло ще бъде по Южното Черноморие, Централна България, поречието на Дунав и по Горно-тракийската низина. В четвъртък ще бъде много топло, нагревателят е включен, гарантирам, че хората няма да излязат от водата“, обясни климатологът.

Рачев обясни, че горещините не са само у нас, но и в целия свят. По думите му изминалите 4-5 дни са най-топлите в съвременната история на света.

„Става все по-топло не само у нас, но и по целия свят. В медиите се появиха изследвания на климатичния анализатор в Мейн, който казва, че изминалите 4-5 дни са били най-топлите в съвременната история на света. Това се дължи на прогресиращото Глобално затопляне, но най-вече на явлението Ел Ниньо“, обясни климатологът.

„В София той ще донесе 2 седмици топло и хубаво време. В цялата страна ще има малка вероятност от валежи и гръмотевици. След това се включва турбо и ни очаква бързо затопляне. В понеделник 30 градуса, вторник и сряда ще бъде 32 градуса, очаква ни много топло време. На Халкидики времето ще е хладно и тропично, около 24 градуса.

В Китен времето ще бъде много горещо, 32-34 градуса в сряда. На север ще бъде слънчево, с малко облаци. Няма да има дъжд, ще бъде топло и като цяло ще имаме прекрасно време, заключи проф. Рачев.