Австрия, Дания и Полша конфискуват коли от шофьори, ако те са…

 Австрия, Дания и Полша конфискуват коли от шофьори, ако те са…

Румъния, Унгария, Чехия и Словакия имат нулева толерантност към употребата на алкохол зад волана.

В Европа масово затягат мерките срещу шофьори, които карат под въздействието на алкохол и не спазват ограниченията за скорост, съобщават западни издания, пише 24 часа.

Последната страна, която въвежда строги правила за движение по пътищата, е Австрия. В сряда парламентът одобри законодателство, което ще позволи на властите да конфискуват колите на хора, хванати да шофират много над ограничението.

Автомобилите, чиито водачи карат с над 60 км/ч над ограничението в населени райони, или над 70 км/ч извън града, ще бъдат временно задържани.

Освен това шофьори, които превишават ограничението за скорост с 80 км/ч в града или над 90 км/ч в селски райони, ще бъдат наказвани с незабавна постоянна конфискация още след първото нарушение. Очаква се законът да влезе в сила през март 2024 г.

Има скорост, над която колата се превръща в оръжие.

Сега слагаме край на това и гарантираме, че извършителите ще останат без оръжието си незабавно и за постоянно”, заяви Леоноре Гевеслер, австрийският министър на климата и транспорта. В наредбата пише още, че рецидивистите може да бъдат изправени пред постоянна конфискация и продажба на превозните им средства на търг.

Новите правила бяха одобрени в сряда с подкрепата на депутати от управляващата коалиция на консервативната Австрийска народна партия и Зелените, както и от лявоцентристката опозиционна Социалдемократическа партия. Две други опозиционни партии гласуваха против плана, като посочиха правни проблеми и оспориха дали законът ще бъде ефективен.

В края на миналата година Полша одобри закон, който позволява на полицията да конфискува колите на шофьори в нетрезво състояние.

Според правилата превозното средство на всеки, заловен с 0,15% алкохол в кръвта или причинил катастрофа с поне 0,05% промила, ще бъде прехвърлено на държавата. Според полското законодателство ограничението за шофиране след употреба на алкохол е 0,02% промила.

Ако колата на пиян шофьор бъде унищожена при катастрофа или ако не е негова, той ще трябва да плати глоба в размер на стойността на автомобила.

Полша има едно от най-строгите ограничения за шофиране след употреба на алкохол в ЕС, като повечето страни позволяват до 0,05% промила. Четири държави – Чехия, Унгария, Румъния и Словакия, са въвели абсолютна забрана за употреба на алкохол зад волана.

Повечето европейски страни имат ограничение за шофиране след употреба на алкохол от 0,05% промила, което означава, че водачите имат право да пият 0,05 грама алкохол на 100 мл кръв. Това обикновено се равнява на около една бира или една малка чаша вино. Въпреки че Франция и Германия налагат ограничението от 0,05%, те имат едни от най-строгите закони за шофиране в нетрезво състояние – с високи глоби и допълнителни наказания за нови, неопитни или професионални шофьори. Швейцария също приема сериозно шофирането под въздействието на алкохол, с политика на нулева толерантност към водачите, взели книжка преди по-малко от 3 г.

През 2021 г. Дания също прие закон, който позволява на полицията да конфискува моторни превозни средства и да арестува водачи, за които смята, че карат безразсъдно. Това може да се случи, ако причинят убийство или тежка телесна повреда на пътя, ако шофират със 100 км/ч над ограничението или карат със скорост от 200 км/ч или повече. Те подлежат на тежките санкции и при сядане зад волана с над 2 промила алкохол.

Конфискацията означава, че губите всички права на собственост върху превозното средство и то може да бъде продадено от полицията, като приходите отиват директно в датската хазна. Правилото важи за всички, включително за граждани на чужди държави. След въвеждането на новия закон датските власти си “присвояват” по 3 автомобила на ден.

Една от конфискуваните коли през последните години в Дания е ламборгини на стойност 310 000 долара.

Луксозният автомобил току-що бил купен и на път за вкъщи собственикът решил да тества новата си придобивка. За негово нещастие, датската полиция го засякла с 236 км/ч на участък от магистрала, където ограничението на скоростта е 130 км/ч. Така не успял дори да я закара до вкъщи – колата била иззета и конфискувана веднага.