Цената на топлинната енергия в Перник за година напред ще е по-ниска с 0,66%

Цената на топлинната енергия в Перник за година напред ще е по-ниска с 0,66%

На 30 юни Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ утвърди нови цени на топлинната енергия за всички топлофикационни дружества в страната. Те влизат в сила от 1 юли 2023 г и ще бъдат в сила до 30 юни 2024 г. Само 2 са топлофикациите в страната, при  които има намаление на цената – „Топлофикация Перник“ и „Топлофикация Враца“. Най-голямо е намалението на цената на топлинната енергия в  Перник- 0,66%. Това означава, че новата цена, на която ще плащат вече парно и топла вода перничани, е 115,94 лв/МВтч.

„Радвам се, че този път крайната цена за потребителите е намалена. Винаги съм бил на мнение, че цената на топлинната енергия трябва да бъде социално приемлива. Централното отопление винаги е било и трябва да продължава да бъде най-изгодния метод за получаване на топлина. За съжаление с новата цена е доста трудно да отделяме достатъчно средства, както за покупка на основно гориво, така и за зелени инвестиции и модернизация на „Топлофикация Перник“. Надяваме се държавата да ни подкрепи за постигане на целта за постепенно преустановяване на използването на въглища“, заяви изпълнителният директор на „Топлофикация Перник“ инж. Чавдар Стойнев.

Той подчерта, че въпреки икономическите предизвикателства, пред които е изправено дружеството от години, ръководството му е твърдо решено да доведе до край започнатите проекти по пътя на зелената енергийна трансформация и изпълнение на целите на Европа за създаване на нисковъглеродна енергетика.

Според инж. Стойнев, връщането на стандартната ставка на ДДС не бива да притеснява потребителите. Това е очаквана стъпка, предвид успокояването на ситуацията от миналата година, когато всички се страхуваха за доставките на топлинна енергия.