Специализирана полицейска операция по метода „Широкообхватен контрол“ се проведе днес в Перник

Специализирана полицейска операция по метода „Широкообхватен контрол“ се проведе днес в Перник

Поредната специализирана полицейска операция по метода „Широкообхватен контрол“ се проведе днес в района на автомагистрала „Струма“ преди Трети тунел посока Перник.

В нея взеха участие служители от сектор „Пътна полиция“ при ОДМВР – Перник, Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ и представители на БГТОЛ. В рамките на 4 часа – от 07, 00 до 09, 00 ч. и от 14, 00 до 16, 00 ч. съвместните екипи осъществиха контрол за употреба на алкохол и наркотични вещества, използване на обезопасителни колани и системи за деца, неправоспособност, техническа изправност на автомобилите, претоварване и превоз на извънгабаритни товари. Проверени са 23 товарни и 30 леки автомобила и 57 водачи и пътници. Установени са 12 нарушения, като са съставени 9 акта за установяване на административни нарушения и 3 глоби по фиш. 3 от актовете са за липса на задължителната застраховка „Гражданска отговорност“ и управление без обезопасителни колани, 3 за неизрядни документи, 2 за претоварване и един за извънгабаритен товар. Връчени са 13 електронни фиша за вече извършени нарушения.

От началото на година до 30 юни тази година на територията на Пернишка област са регистрирани 27 тежки пътнотранспортни произшествия с 1 загинал и 27 ранени граждани. За същия период на миналата година са станали 31 тежки пътнотранспортни произшествия с 10 загинали и 29 ранени.

От Пътна полиция призовават гражданите да спазват правилата за движение, да шофират със съобразена скорост и да не предприемат рисковани маневри на пътя. През летния сезон пътуванията се увеличават, а температурите навън са доста високи. Това е сериозна предпоставка за настъпване на по-бърза умора от страна на водачите, което може да доведе до заспиване или предприемане на забранени маневри. По-честото спиране за почивка и ползването на освежителни напитки би предотвратило пътни инциденти.