Иван Гешев създава консервативно патриотично движение „Справедливост за България“

Иван Гешев създава консервативно патриотично движение „Справедливост за България“

Бившият главен прокурор Иван Гешев създава гражданско родолюбиво консервативно движение „Справедливост за България“. Както го презентира – то ще се основава на принципите на националното достойнство, християнската етика и българските традиционни семейни ценности. Гешев заяви, че иска да застане заедно с всички, които споделят тревогата в името на българската национална идентичност и консервативни ценности, възвръщане на гордостта да си българин. Обединена Европа – да, но не и задкулисна диктатура на брюкселски чиновници, защита на демокрацията, възстановяване на мажоритарния избор, възстановяване на справедливостта от престъпния олигархичен модел. Това е най-важното днес – възстановяването на справедливостта в българското общество, изброи целите си Гешев.

Той е готов да работи с всеки българин за бъдещето на отечеството на всеки един от нас.

Изявлението си Иван Гешев избра да направи във Фейсбук, избирайки социалната мрежа, подобно на Слави Трифонов, но заяви „консервативни“ и „патриотични“ амбиции – от даването на дължимото на народа, който бил първоизточника на държавата власт, прякото управление, управлението от мафията, чужди и корпоративни интереси, включително и джендър идеологията, която се налага от неолиберални идеологии.

Никога България не е била поставяна в унизително състояние и това е благодарение на управляващата коалиция, която се кълнеше, че няма да е заедно и да направи коалиция, нападна управляващото мнозинство в 49-то Народно събрание, което било превърнато в „убежище за имунитети“ и „едни да се изперат, други да се докопат до властта“.

Според Гешев никой вече не мисли за България и за народа. Това не може да бъде търпяно повече и ако продължим да търпим децата нямат бъдеще тук. Управляващата върхушка е виновна и за демографската катастрофа и за огорчението на емигрантския живот, за навлизането на неолиберални теории, за връщането на мутрите и мутренските години.

Гешев призова Борисов да си даде депутатския имунитет

Депутатският имунитет е спрял прокуратурата да не арестува Бойко Борисов. Така отговори на въпрос на зрител/читател/гражданин бившият главен прокурор Иван Гешев в онлайн общуването си с български граждани и журналисти. Това беше и първият му зададен въпрос, като след 4-5 такива, излъчването прекъсна.

Той призова Борисов да си подаде оставката и да се освободи от своя депутатски имунитет. Борисов се е превърнал във воденичен камък на своята партия и е редно да я освободи, изтъкна Гешев, според когото лидерът на ГЕРБ и след оттеглянето си щял да живее много по-добре от него.

Според Гешев депутатите не трябва да се крият от прокуратурата, защото държавното обвинение не произнася присъди, а това го прави съдът. Ако някои се крие, то той се крие от българския съд и се страхува да не получи присъда, каза той.

Освен това бившият главен прокурор осъзнал, че нито една прокуратура не може да се пребори с кражбите, далаверите със съсипването на държавата, ако кражбата се превърне в държавна политика. Той ще се бори с гражданите и с народа да живеят в една по-добра страна. Гешев обаче не отговори на въпроса къде ще се позиционира неговото движение – в център, ляво или дясно и дали ще прерасне в политически проект.

Гешев призна, че не е провел лустрация, тъй като живеем в завладяна държава. Той подкрепя лустрацията, която като процес може да бъде добра за България.

Делата на трупчета

Това, което е ясно е, че има усещане в хората за това, че тези и някои други дела се забавили, но трябва да е ясно, че правосъдието е тежък и сложен процес не само в България, но и в целия Европейския съюз, посочи Гешев и увери, че по всички дела е работено активно. Сега започва обраното броене, изтъкна бившият главен прокурор.

„Българските граждани не са длъжни да знаят как функционира правораздавателната система. Службите за сигурност и МВР разкриват престъпленията, а прокуратурата внася обвинителни актове в съда. Ако МВР не разкрива престъпленията, прокуратурата няма как да си свърши работата“, разясни Гешев каква е функцията на отделните правоохранителни и правораздавателни органи в държавата.

Той нападна Христо Иванов и Кирил Петков за това, че преди 5-6 месеци били основни опоненти на Борисов, лягали и ставали с Бойко Методиев Борисов, а сега били учудени, че започват разследванията. Всичко това показва, че ги интересува само властта и атака срещу прокуратурата и хората, които си вършат работата, смята Иван Гешев.

Отстраняването му – доказателство, че е независим

Той запита защо преди той да стане главен прокурор не е бил решен въпросът с телефонните измами, въпросите с битовата престъпност. „Това, което се случва в момента, включително и с мен, е причина това, което свърши прокуратурата“, коментира Гешев.

Единствените разговори на Гешев били с Бойко Борисов в Министерски съвет. Борисов не бил щастлив Гешев да стане главен прокурор, а бившият премиер искал обвинител номер едно да е жена. „Ясно е, че зад избора ми за главен прокурор не стоят политици“, увери Гешев.

Според Гешев доказателство, че е бил независим, а не назначен от Бойко Борисов и Делян Пеевски, е това, че в момента вече е отстранен като главен прокурор. Ако е бил назначен, е нямало да бъде отстранен. Причината да бъде отстранен е, че прокуратурата върши и ще си върши работата в интерес на гражданите и в интерес на народа, каза Гешев в позната си теза, изразявана многократно пред медиите.

Гешев е направил разкрития в Страсбург пред европейските депутати и това било причина за неговото светкавично и бързо отстраняване, което било прецедент в историята на България.

Спирането на тока, заради което прекъсна и живото излъчване Гешев определи като партизански битки и дори сравни спирането на записа в социалната мрежа с няколкото сигнала за бомби, когато бил избран за главен прокурор във Висшия съдебен съвет.

Положението в България е трагично, сбъркали сме посоката и хората съвсем основателно искат страната да се изчисти от политическия боклук, изтъкна Гешев. Оценява себе си като „Аз съм извън системата, бъг, извън матрицата и това притеснява хората“, посочи Гешев.

Бившият главен прокурор Иван Гешев съзря в разговорите за промени в Конституцията, които се водят в рамките на 49-то Народно събрание опит за овладяване на съдебната власт и на прокуратурата. Съдебната власт е единствената, която може да контролира олигархичния модел и да внася дела в съда, посочи Гешев. Малко преди това обаче заяви, че отговорни за условните присъди или за неразкриването на престъпления са МВР и съда, защото те разследват и съдят, а прокуратурата само внася обвинение.

Промените в Конституцията са нещо като депутатските имунитети – всеки знае, че ги има, но никой не ги виждал. Според Гешев никой не говори за цените на храната, на пенсиите, на заплатите, за цената на бензина, за битовата престъпност, а това е важното и което интересува хората.

Иван Гешев увери, че не играе с посолства. „Посолства не ме интересуват, а ме интересуват въпроси, свързани с бъдещето на България. Страхът от мен е огромен“, изтъкна бившият главен прокурор. Той отклони и всички други въпроси с кои партии ще търси сътрудничество, ако се яви на следващи предсрочни парламентарни избори или друг вид избори в България.

Делата на трупчета, Гешев определи като хибридна атака, а „някой друг държи делата на трупчета“.

Увери и че няма връзка с бизнесмен Васил Божков и той няма да спонсорира гражданското движение.

Гешев повтори, че атентатът, извършен срещу него на 1 май е атака срещу държавността, държавата и това е само началото. Ако този опит за убийството бил симулиран, нямало да се включат Европол и сериозни евроатлантически служби. Това бе опит за убийство на български главен прокурор, изтъкна Гешев и запита в каква държава се превръща България.