Жеги и летни бури до средата на месеца, температурите ще достигнат до 33 градуса

Жеги и летни бури до средата на месеца, температурите ще достигнат до 33 градуса

През следващите две седмици времето ще запази летния си характер. Температурите ще са близки до сезонните, ще се редуват топли и слънчеви периоди с преминаване на студени фронтове, които ще създават условия за летни гръмотевични валежи.

Първата пълна седмица на юли ще започне със слънчево време над почти цялата страна. В понеделник повече облаци с краткотрайни следобедни гръмотевични валежи ще има в крайните източни райони и на места в планините в Южна България – Родопите, Странджа и Сакар.

Във вторник тези смущения ще се ограничат най-вече в планинските масиви. Дневните температури ще са от 25 до 32-33 градуса, във вторник – малко по-високи в отделни традиционно топли точки на страната.

От сряда до края на седмицата страната ни ще е под влиянието на преминаващ студен атмосферен фронт. В първите дни локални следобедните валежи с гръмотевични бури ще се развиват на повече места в Западна и Централна България.

Към края на седмицата смущението ще обхване и източните части на страната. Ще има повишен риск от градушки.

Дневните температури ще са летни – в интервала 27-32 градуса, като ще се понижат с 3-4 градуса в края на седмицата и началото на следващата.

Ако се запазят текущите прогнози, в периода 10-15 юли времето ще е по-стабилно – преобладаващите въздушни маси ще са горещи, средиземноморски. Смущенията ще са минимални, а дневните температури – с потенциал да достигнат интервала 30-35 градуса.

В дните около средата на юли ще нахлуе по-студен въздух, с който ще има предпоставки за следобедни летни гръмотевични валежи с риск от градушки.

По морето до средата на юли температурите с леки колебания ще се запазят около 30 градуса. Потенциал за краткотрайни летни превалявания с гръмотевици има в понеделник (3 юли), след това – в периода 7-10 юли. Вълнението се очертава да е по-силно в предстоящия уикенд – 8 и 9 юли.