Гореща вълна ще изпържи България и Балканите след броени дни

Гореща вълна ще изпържи България и Балканите след броени дни

През юли месец започва класическата лятна жега, като причината е мощен пренос на по-топла въздушна маса, която идва от Северна Африка. На много места се очакват стойности около 35- 38°С, а в районите на Тракия и Гърция – до 39°С.

През първите дни на юли над страната ще преобладава слънчево и горещо време, но до обяд. Следобедите се очакват валежи и гръмотевици, но на много по-малко места, и то предимно по планините. По-малка е вероятността от валежи над източните райони, съобщава Meteo Balkans.

С градус-два ще се понижат температурите в началото на другата седмица, но захлаждането няма да е трайно.

Имайте предвид, че в големите градове през летните дни най-добре се усеща градския топлинен остров и реално температурата, в централната част на града ще е по-висока!

Съветваме да избягвате дългия предстой на слънце, защото топлинните вълни са опасни метеорологични явления, които могат да доведат до проблеми със здравето. През следващите часове се повишава и индексът от пожароопасност.

Към края на първото десетдневие на юли и началото на второто (между 6-13 юли) отново се повишава вероятността за валежи на повече места в страната, които ще са и по-значителни по количество, с гръмотевични бури и с условия за градушки.