С литийно шествие бе отбелязан празникът пренасяне на светите мощи на св. Иван Рилски Чудотворец

С литийно шествие бе отбелязан празникът пренасяне на светите мощи на св. Иван Рилски Чудотворец

С Архиерейска света литургия в храм „Св. Иван Рилски“ и литийно шествие от храма до паметника на светеца пред Двореца на културата бе отбелязан празникът пренасяне на светите мощи на св. Иван Рилски Чудотворец от Търново в Рилската обител.

 Пред паметника на закрилника на Перник бе отслужен и водосвет, а талантите от Фолклорна формация „Кракра“ с ръководител Ирена Андреева поздравиха присъстващите духовници и перничани с прекрасните си танци.

 Духовият оркестър при двореца на културата с ръководител Трифон Трифонов пък взе участие в литийното шествие.

Литургията в централния пернишки храм бе възглавена от Негово Преосвещенство Велбъждкия епископ Исаак, втори викарий на Софийския митрополит в съслужение с протойерей Людмил Йорданов, протойерей Борис Котев, йерей Николай от Западна – и Средноевропейска епархия на БПЦ служещ в Братислава, свещеник Герасим Йорданов, йеродякон Вартоломей и дякон Даниел Сираков.

 В края й епископ Исаак произнесе проповед за живота и добродетелите на свети Йоан. Той благослови присъстващите сред които бе и областният управител Людмил Веселинов, представители на община Перник и общинския съвет.