Проф. Рачев разкри ще спрат ли дъждове и кога…

Проф. Рачев разкри ще спрат ли дъждове и кога…

Горски пожари засега не се задават, особено в Западна България, тъй като там е пределно влажно. Няма да бъде рязко преминаването, ще става топло, но дъждовете няма да спрат изведнъж. Това обясни пред bTV климатологът проф. Георги Рачев.

По думите му, дъждовете може би ще спрат след първите две седмици на юли месец.

„Виновно е Средиземноморието. Генерира непрекъснато ниско атмосферно налягане, което формира над балканите сложни процеси“, посочи той.

По-хладен въздух ще нахлуе в България и се очакват летен тип валежи, казва проф. Рачев. А температурите в Западна Европа се нормализираха.

„Джулая посрещаме с високи температури“, категоричен беше той. По думите му, или ще вали или няма да вали, като не се ангажира да прави толкова дългосрочна прогноза.

Западна България ще е топло с валежи. На южното Черноморие се очаква хубаво време, само в четвъртък ще има гръмотевици. „Сега трябва да се гребе с пълни шепи от морето“, каза проф. Рачев. „23-24 градуса е температурата на водата и навлизаме в най-топлия и летен месец от годината“, допълни той.

Докато в Средиземноморието е ниското атмосферно налягане, се очакват да се развиват и големи валежи, но все пак вървим към успокояване на времето. Обикновено след 15-и е топлото безметежно време.