Откриха олово в детската каша, която е изтеглена вече от магазините

Откриха олово в детската каша, която е изтеглена вече от магазините

Партидата на детската каша, в която бе открито олово, е изтеглена изцяло от магазинната мрежа, заяви пред Нова тв министърът на земеделието Кирил Вътев. Той посочи, че са направени всички необходими проби, а концентрацията е в много минимално количество, което не застрашава здравето.

„Задължително е такава партида да бъде унищожена и това е направено. Как точно се е стигнало до този случай нямам информация. Този резултат обаче е излязъл в две проби. Взети са още шест. Резултатите са известни – наличието на олово е в ниска концентрация”, добави той.

Земеделският министър обяви, че скоро предстоят проверки, които ще тръгнат от крайната цена на храните назад по веригата.

„Всеки производител е длъжен да има права проследимост. Няма как някой да задължи търговците на дребно на какви цени да продават. Преработвателите са доста притиснати от изискването за по-ниски цени. Които обаче в крайния пазар на рафта не са толкова ниски. Вероятно тук също има нужда да се приложат някои правила, които са популярни в Европа“, смята Вътев.

Вътев подчерта, че не би могло държавна институция да определи колко да бъде надценката на продуктите.