Паметник в чест на легендарния летец Павел Павлов, откриват в Одраница

Паметник в чест на легендарния летец Павел Павлов, откриват в Одраница

Паметник, посветен на 80-годишнината от смъртта на легендарния летец – полковник Павел Павлов, ще бъде открит в земенското село Одраница.

Паметникът е изработен от Никола Корчев – правнук на опълченеца носещ същото име и останал в историята като последния знаменосец на Самарското знаме. На откриването на паметника на Павлов ще присъстват представители на Патриаршията, Президентството, Областна администрация – Перник и др. 

Полковник Павел Павлов е роден в Тръстеник. По време на Втората световна война той е командир на ято от Шести Изтребителен полк въоръжен с френски самолети „Девоатин“ Д.520. Отбранява небето над София по време на англо-американските бомбардировки. На 10 декември 1943 г. капитан Павлов атакува американски бомбардировач, при което самолетът му е засегнат и се разбива между селата Дивля и Одраница, по онова време попадащи в пределите на Трънска околия. По-късно посмъртно е повишен във военно звание майор и е награден с Орден „За храброст“ IV ст. II кл.

През 1992 г. е повишен във военно звание полковник (посмъртно). Името му е вписано в „Златната книга на Българските военновъздушни войски“. На 9 януари 2003 г. в родния му град е открит негов бюст-паметник. Улица в софийския квартал Манастирски ливади също носи неговото име.

Водещ на церемонията по освещаването и откриването на паметника на полковник Павлов ще бъде актьорът Иван Георгиев. По време на церемонията пред паметника ще се поклонят и роднини на летеца. Сред тях се очаква да бъде певецът Орлин Павлов.

След церемонията гостите ще имат възможността да посетят манастира „Св. св. Петър и Павел“ в село Одраница и да се срещнат с хората, дошли на земляческата среща, която традиционно се прави в деня на храмовия празник.