Убиецът от „Соло“ – перничанинът Илиян Тодоров, остава в Ташкент!

Убиецът от „Соло“ – перничанинът Илиян Тодоров, остава в Ташкент!

Властите в узбекинстанската столица Ташкент мълчат за екстрадицията на килъра от дискотека „Соло“ Илиян Тодоров. „България Днес“ разбра защо родната прокуратура не получава ни вопъл, ни стон от узбекските си колеги. Искането на България за екстрадицията на килъра ще се разглежда едва когато делото срещу Илиян за документно престъпление, което се води в момента в Ташкент, свърши.

Тодоров е погнат за фалшивия паспорт, с който се опита да лети за Истанбул и беше сгащен на летището в Ташкент в началото на март тази година. Ако тамошният съд е като българския, делото срещу килъра от Соло може да се точи и няколко години. Тук идва и друг интересен детайл, който е заложен в договора за екстрадиция между България и Узбекистан. Ако бъде осъден Илиян в Ташкент за фалшивия паспорт, което е много вероятно, властите могат да ни го предадат чак след като килърът излежи тамошната си присъда в узбекски затвор.

„Ако лицето, чиято екстрадиция се иска, е привлечено към наказателна отговорност или е осъдено за друго престъпление на територията на замолената договаряща страна, екстрадицията му може да бъде отложена до прекратяване на наказателното производство, до приключване на изпълнението на присъдата или до освобождаване от изтърпяване на наложеното наказание“, пише в договора между двете страни. Това означава, че в близките няколко години Илиян Тодоров може и да не стъпи на родна почва, за да понесе отговорността си за стореното от него тук.

От Върховната касационна прокуратура и от Министерството на външните работи потвърдиха за „България Днес“, че към момента няма отговор от узбекските власти вече малко над три месеца.

През април 2009 г. 22-годишният тогава Тодоров заедно с приятелите си Мария Бурова, Стефан Стойков и естонските граждани Сирет Пук и Расмус Рейтау вървят от ул. „Позитано“ към ъгъла на Съдебната палата с бул. „Витоша“. Всички са пили, превъзбудени са и разговарят високо на английски език заради чужденците в компанията. В този момент се разминават с друга младежка група, която преди минути е напуснала нощния клуб „Соло“. В нея е 24-годишният Васил Александров, който празнува рождения си ден заедно с националния вратар по хокей Кирил Въжаров и с Кирил Димитров. При разминаването между двете компании речта на чужд език не се понравя на Димитров, който се развиква: „Тук се говори на български език, намирате се в България“. Отсреща му отвръщат със закачката: „Защо, субтитри ли ти трябват“. Тогава Димитров, който излязъл от заведението със стъклена чаша с уиски в ръка, замахва с нея към Стойков. Между двете компании започва сбиване. Миг по-късно Васил Александров и Кирил Въжаров лежат мъртви на ъгъла на Съдебната палата, а Кирил Димитров е тежко ранен, но оцелява. И тримата са прободени с нож в гърба.