Днес е Петровден!

Днес е Петровден!

Днес е Петровден, а Православната църква почита паметта на първоапостолите Петър и Павел. 

Стар обичай повелява във всеки дом се коли най-младото пиле – „петровско пиле“, а жените да раздават и „петровки“

Българите вярват, че светците Петър и Павел са братя близнаци. Техният празник се предшества от двуседмичен пост.

Празникът се свързва с жътвата, първите плодове /сливи и ябълки – петровки/, младите животни и веселите Петровски събори. Две седмици преди Петровден се пости, а блажни ястия се позволяват след края на светата литургия, по време на която свещениците причестяват богомолците в храма.

На този ден на трапезата се подрежда и традиционният за празника „бял мъж“ или „кутмач“ – характерно за празника ястие, приготвено от бито прясно сирене, което е изпържено с брашно. Домакинята приготвя още празнична погача, баница с масло и сирене и тиквеник.

В църквата се носят ябълки – петровки и обреден колак, за да се осветят от свещеника, след което се раздават за здраве. Този обичай се спазва особено стриктно от семейства, в които има починало дете и е свързан с народните вярвания за райската градина.

Обредите и ритуалите, които са се запазили и до днес, се извършват за предпазване от пожари, градушки и гръмотевици. И докато Св. Петър позволявал на земеделците да работят на полето, Св. Павел не разрешавал да се извършва никаква земеделска дейност и бил готов да изпрати огън от небето, за да накаже всеки, дръзнал да наруши категоричната му забрана.

Днес празнуват всички, които носят имената Камен, Камена, Кремена, Павел, Павлин, Павлина, Патриция, Петрана, Петър и Преслава.

Екипът на Днес и утре честите празника на именниците и им пожелава много здраве и сбъднати мечти.