120 години от изграждането на паметника на загиналите в Сръбско-българската война отбелязаха в Брезник

120 години от изграждането на паметника на загиналите в Сръбско-българската война отбелязаха в Брезник

Със заупокойна молитва и поднасяне на цветя, в Брезник беше отбелязана 120-годишнината от изграждането на паметника на загиналите в Сръбско-българската война.

Инициатор за организирането на тази годишнина е местният краевед и историк Аниела Асенова. Тържеството се проведе съвместно със съдействието на  Община Брезник, Общински исторически музей, НЧ „Просвещение 1870 г.“, Средно училище „Васил Левски“ и църковно настоятелство към храм „Св. Георги Победоносец“ в Брезник.

По повод годишнината, в района около  паметника, който се намира в Градския парк,  беше подредена фотодокументална изложба на Общинския музей. Тя се състоеше от четири табла, в които се проследява историята на построяването на паметника, както и  събитията, случили се по време на Сръбско-българската война. Местен самодеец от читалището в Брезник откри честването със стихотворението „Новото гробище над Сливница“ на Иван Вазов.

Аниела Асенова разказа как е построен паметникът в Брезник. Тя припомни, че това се е случило в началото на ХХ век, когато гражданството взема решение за сформиране на комитет по издигане на паметник на загиналите български воини в Градската градина. Монументът е открит през 1903 г., а тленните останки на героите са пренесени с траурно шествие и положени в основите му. Сражението, в което загиват 94 български войници, е водено между „Отряда на обречените“ на капитан Стефан Кисов и 14-хилядната Моравската дивизия в местността „Чуряк“ на хълма „Бърдото“ над града.

Заупокойна молитва в памет на загиналите български воини отслужи енорийският свещеник отец Михаил Станкович.  На почетен караул пред паметника застанаха ученици от местното училище, облечени в четнически униформи.

По повод юбилея, цветя  на паметника поднесоха заместник-кметът на Община Брезник Мария Добревска, председателят на Общинския съвет Иван Тинков, ученици и много граждани.