Решено е окончателно: Вдигат пенсиите с 12% от 1 юли
elderly woman inserting credit card to ATM

Решено е окончателно: Вдигат пенсиите с 12% от 1 юли

Пенсионерите ще получат увеличение на пенсиите от 1 юли с 12% по швейцарското правило, като минималната ще бъде 523,04 лв. Това приеха депутатите окончателно в четвъртък с приемането на второто удължаване на бюджет 2022 г., с който се работи в момента. В началния етап на обсъжданията имаше идея увеличението само да се гласува от 1 юли, а новите по-високи пенсии да се плащат от октомври или по-късно, когато вече има редовен бюджет. Мнозинството обаче се отказа от това и гласува увеличението да влезе в сила от 1 юли.

Пенсионерите с трайно намалена работоспособност и степен на увреждане, на които е определена чужда помощ, ще получават към определената им пенсия добавка в размер 75 на сто от социалната за старост, приеха още депутатите.

Това удължаване на Бюджет 2022 г. ще важи до 31 юли, а дотогава се очаква да бъде внесен нов проект за бюджет, изготвен от Министерството на финансите.

Увеличение на минималната работна заплата няма да има – остава сегашната 780 лв., а максималният размер на гарантираните вземания при фалит на работодателя ще бъде 1950 лв.

Социалната пенсия за старост се увеличава на 276,64 лв. от 247 лв. Това обяви след заседание на МС социалният министър Иванка Шалапатова.

Увеличението е с 12%, с колкото се планира да бъдат актуализирани и пенсиите по т.нар. „швейцарско правило“, считано от 1 юли тази година.

Промяната ще доведе до ръст на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, тъй като по закон техният размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост. Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия.

Увеличението на социалната пенсия за старост ще повиши доходите на близо 126 хил. души.

Лицата, които получават пенсия, която не е свързана с трудова дейност, са близо 60 хил. души, а тези, които получават добавки към пенсиите, определени в процент от социалната пенсия за старост, са над 66 хил. души.

Повишават се и добавките към пенсиите за чужда помощ, каквато се полага на ветераните от войните.