При голям интерес премина Празникът на киселото мляко в село Студен Извор

При голям интерес премина Празникът на киселото мляко в село Студен Извор

В събота- 24 юни, в трънското село Студен Извор, в община Трън, се проведе превърналия се вече в традиционен Празник на киселото мляко. Тази година празникът се проведе в родното място на Д-р Стамен Григоров- първият учен, описал бактерията Lactobacillus delbureckii subsp. bulgaricus – микроорганизъм, предизвикващ образуване на кисело мляко.

Празникът се проведе по инициатива и с организацията на Фондация „Д-р Стамен Григоров“, създаването на която датира през 1994 г.

„Тази година форматът на Празника на млякото е по-различен, за да е по-интересен, с цел повече хора да могат да го посетят. Затова го разделихме на три части и всяка ще се проведе в различни месеци.

Първият свързваме с отбелязването на Еньовден. Рано сутринта  набрахме билки. С тях сплетохме голям венец. Направихме наричане на всяко от местните момичета, които много ни помагат в организацията на празника. Имаме двама от на-добрите фермери в района, от които взехме прясно издоено овче мляко. Трънско е много характерно точно с киселото мляко, защото и бактерията е изолирана от мляко от трънско и то от овче. И тук, в този район, млечно-киселата бактерия е много по-силна, има много по-голяма концентрация в млякото, тук тя е най-жива, най-активна отколкото в другите райони на страната.

Следващия празник на млякото ще се проведе на 19 август. Тогава той ще бъде свързан с хляба- друга исконна храна за българина, освен млякото. Тогава ще имаме представител на хлебопекарна. В този ден ще замесим и изпечем на място хляб, като всеки посетител ще има възможност сам да си омеси и изпече хляб.

И третото издание на празника на млякото ще бъде на 14 октомври. Тогава освен, че празнуваме Деня на град Трън е и есенният урожай, когато се прибират плодовете и зеленчуците от градините“, поясни Ирена Иванова, председател на Фондация „Д-р Стамен Григоров“.

По време на Празника на киселото мляко, организаторите показаха на присъстващите технологията за квасене на млякото.

На въпроса-знаят ли българите как точно да си направят вкусно кисело мляко, Ирена Иванова отговори: “Повечето българи по-скоро смятат, че знаят как да си подквасят кисело мляко. Най-важното, което трябва да се знае е, че млякото предварително трябва да бъде пастьоризирано, тоест, да се свари. Има  българи, които не го правят, но трябва да знаят, че е много опасно домашно подквасеното мляко, ако то не бъде пастьоризирано, тъй като в него се развиват много бактерии, които трябва да се премахнат, преди да се развие млечно-киселата бактерия. При достигане на определена температура, свареното мляко се подквасва. Трябва да се знае, че подквасата също отслабва при продължително ползване и трябва да се сменя, за да е сигурно, че млечно-киселата бактерия е жива и активна. Повечето млекари в нашия район си имат своя собствена подкваса“.

Много посетители, дошли да видят как се кваси прясно  мляко. Музеят на киселото мляко, който хората разглеждаха с интерес, е стара, автентична къща в село Студен Извор.  Тя е предоставена от Община Трън. В нея, преди много години, се е намирал местният смесен магазин. Самата къща на Стамен Григоров се поддържа от собствениците й. В нея живее вуйчо на Ирена Иванова.

По време на празника, беше подсирено овче мляко, което бе разпределено в кофички, за да си вземе всеки, който поиска. Предоставена бе възможност всеки, който желае, да може да се направи купичка кисело мляко. В нея той можеше да си сложи и различни добавки- горски плодове, орехи, мед, бисквити и каквото поиска. Нина Върджиева, от Стара Загора бе дошла на празника на млякото тук, за да покаже каква е технологията на производството на сиренето. Тя се занимава с производство на сирене вече 30 години. “Самият  млечно-кисел процес, който протича благодарение на бактериите, е много важен. Тези бактерии се намират навсякъде- в природата, във вимето на животното, в тревите които пасат и т.н. Важното е да се знае, че е важна дозата на маята. Ако тя е по-малко няма да стане сиренето. Ако е пък повече- то ще горчи“, поясни Нина.

За посетителите на празника беше организирана игра с различни въпроси. Целта бе не само присъстващите да се забавляват, но и да научат по нещо интересно. Имаше въпроси, свързани с билките, опознавателни за Трън.

 Имаше и сергия, на която местни хора, от село Студен Извор, предлагаха тукашен произведен пресен мед. Цяла фамилия се занимава с добиването на мед и на всеки празник, в последните години, тези хора участват. Всеки посетител получи от местните момичета наричане за здраве.