Големи промени гласят за шофьорите у нас: Минават технически преглед на колата, при условие, ако…

Големи промени гласят за шофьорите у нас: Минават технически преглед на колата, при условие, ако…

Голяма промяна гласят за шофьорите – депутати предлагат колите да минават на технически преглед само след като водачът им си плати всички глоби, наложени му от КАТ. Идеята е на БСП и те са я вкарали като предложение между двете четения на Наказателния кодекс, пише Marica.bg.

За да минат технически преглед автомобилите, собствениците им не трябва да имат неплатени наказателни постановления или фишове за извършено със същото превозно средство нарушение на пътя.

По аналогичен начин към момента действа проверката на дължимия местен данък за притежаване на МПС, който се проверява в пунктовете за годишни технически прегледи. Ако има неплатен налог, прегледът не може да се осъществи.   

Според вносителите всяка втора глоба, наложена от пътната полиция, е несъбираема, което създавало чувство за безнаказаност.  Ето защо трябва да се вземат възпиращи мерки.  

Друго предложение в кодекса засяга проблема с шофирането след употреба на наркотици. То също е вкарано между двете четения, но от депутата от ПП-ДБ Владислав Панев. 

Според предложената от него законова промяна употребата на наркотични вещества трябва да се установява след кръвна проба, която да е доказала наличието на наркотични вещества, и така да се избегне объркването с положителен резултат вследствие от метаболити в организма.