Брезничани и гостите на града отпразнуваха „Видовден“

Брезничани и гостите на града отпразнуваха „Видовден“

По традиция,  в последните петък, събота и неделя на юни, жителите на община Брезник отбелязват по стар стил празника Видовден. В тези дни брезничани не само се веселят, но и се организират емоционални родови и приятелски срещи.

Тържественото отбелязване на Видовден започна  в 20.30 ч. Кметът на община Брезник Васил Узунов приветства жителите на общината и всички гости на празника. В словото си той подчерта, че няма бъдеще без успешно настояще и достойно минало. „Историята на града пази спомени, които са оформили гордия ни и несломим дух. Тук сме научили безценни уроци по родолюбие. Всички носим в сърцата си духа на своите деди, тяхната сила и вяра, техният твърд характер и мъдростта.“, заяви кметът. Той допълни, че Брезник е трудолюбие и граовски дух и неговите жители го обичат, защото е част от тях.

Завладяващите изпълнения на „Майсторите на танца“ повдигнаха още повече настроението на всички присъстващи

Поздравителен адрес от името на областния управител на Перник Людмил Веселинов поднесе Христина Методиева – представител на Областна администрация.

По време на тържеството Васил Узунов връчи златна значка „Герб на Община Брезник“ и почетна грамота на Борислав Лазов Борисов. Той е младши-експерт и командир на екип към Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Брезник. Отличието е за проявения му професионализъм, себеотрицание и изпълнен дълг при спасяването на човешки животи след опустошителното земетресение в Турция и Сирия на 6 февруари тази година.

С грамота беше отличена и доктор Радостина Костова. Тя получи  престижното отличие  „Логопед на годината“ 2023, в първите годишни награди, които бяха организирани от платформата „Логопедия.БГ“. Наградата ѝ връчи председателят на ОС – Брезник Иван Тинков.

Официалното откриване на Видовден в петък завърши с тържествена празнична заря.

Празникът продължи до неделя. В събота бяха организирани традиционните турнири по футбол и волейбол за ветерани, както и демонстрации по карате. В следобедните часове самодейни колективи от общината и гостуващи читалища зарадваха всички посетители на Брезник с богата фолклорна програма. В неделя празникът продължи с концерт на певиците Анелия и Румяна Попова.

Официалното откриване на Граовския събор уважиха народният представител от региона Христина Георгиева и други гости.